Ekonomija

SVETSKI "DIV ZA NEKRETNINE" BANKROTIRAO: Visoke kamatne stope i troškovi gradnje napravili milionske dugove

Dugovi "Signa Holdinga" iznosili su oko 5 milijardi evra, prema podacima udruženja za zaštitu poverilaca. Holding će predati zahtev bečkom Trgovačkom sudu kako bi pokrenuo postupak reorganizacije, a planira sam upravljati stečajem

Izvor: EPA-EFE/Robert Perry

Austrijski div za nekretnine Signa Holding objavio je bankrot kako bi osigurao likvidnost u reorganizaciji poslovanja u periodu krize u sektoru koju su napraivile uvećane kamatne stope i visoki troškovi gradnje.

Dugovi "Signa Holdinga" iznosili su oko 5 milijardi evra, prema podacima udruženja za zaštitu poverilaca, prenosi Rojters.

Holding će predati zahtev bečkom Trgovačkom sudu kako bi pokrenuo postupak reorganizacije, a planira sam upravljati stečajem, saopšteno je iz grupe.

"Uprkos značajnim naporima u proteklim nedeljama nije bilo moguće osigurati potrebnu likvidnost za restrukturiranje koje ne bi uključivalo sud", stoji u saopštenju.

Grupa je beležila snažan rast u razdoblju niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u evrozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac celom nekretninskom sektoru. Od jula 2022. Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih poena.

Signa je vlasnik Krajslerovog solitera u Njujorku i suvlasnik Selfridžsove robne kuće u Velikoj Britaniji. Njen portfelj obuhvata i brojne komercijalne nekretnine u Nemačkoj i Austriji i grupu robnih kuća "Galeria Karstadt Kaufhof", koja je već prošla dva stečajna postupka.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Početkom meseca nemačka građevinska kompanija Lupp obustavila je gradnju solitera u Hamburgu budući da je Signa kasnila s plaćanjima. U proteklim nedeljama insolventnost su već objavili Signin sportski maloprodajni sektor i nemačka kompanija za upravljanje imovinom.

Problemi u Signi zabrinuli su i bankovne supervizore u ECB zbog mogućih problema u naplati kredita. Početkom meseca izvori su za Rojters izjavili da su banke nakon razgovora sa supervizorima ECB odlučile smanjiti izloženost austrijskoj kompaniji.

Sredinom godine Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde evra, prema tvrdnjama upućenih izvora.

"Uzorak bankovnih kredita implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo udvostručiti udeo kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto", izračunao je ECB u izveštaju objavljenom prošle nedelje.

Cene komercijalnih nekretnina u Evropi padaju zbog slabe ekonomije i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, istaknuo je ECB, dodavši da bi problemi mogli dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

"Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da verovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog pojačanja", upozoravaju.

(EURACTIV.rs)