Ekonomija

HRVATSKA PRVA U EU PO RASTU BDP-A: Porasla i privredna aktivnost, ekonomisti upozoravaju na pad robne razmene sa svetom

Autor Milena Antonijević

Iako prve procene DZS-a pokazuju nastavak rasta hrvatskoe privrede i u trećem tromjesečju, makroekonomisti upozoravaju na veliki pad robne razmene sa svetom i kažu da Hrvatsku u poslednjem kvartalu ove godine čeka usporavanje rasta

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Privredna aktivnost u Hrvatskoj u trećem tromjesečju realno je porasla za 2,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju prve procene državne statistike, objavljene u utorak.

Reč je o 11. kvartalu uzastopno u kojem Hrvatska beleži rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou.

Rast je u trećem tromesečju bio prisutan i na kvartalnom nivou, odnosno u poređenju s prethodnim kvartalom, i iznosio je 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rekorderi u Uniji

Prema njihovoj proceni, sezonski prilagođena stopa rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda  u trećem kvartalu je iznosila tri posto. Sezonski prilagođena stopa rasta važna je, između ostalog, i zbog poređenja s drugim evropskim zemljama.

Time je Hrvatska izbila na prvo mesto po dinamici ekonomskog rasta u trećem tromesečju među članicama EU za koje su objavljeni podaci.

Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata, zemlje koje su po desezoniranoj stopi rasta BDP-a u trećem tromesečju bile najbliže Hrvatskoj su Kipar, čiji je BDP porastao za 2,2 posto na godišnjem nivou, i Rumunija, čiji je BDP ostvario rast od 2,1 posto. Ipak, obe zemlje su po dinamici rasta privrede u trećem tromesečju bile ispod Hrvatske.

Nemačka u zoni ekonomskog minusa

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Poređenja radi, stopa rasta BDP-a u EU i eurozoni u trećem je tromesečju, prema podacima Eurostata, iznosila samo 0,1 posto na godišnjem nivou.

Niz članica Unije u trećem tromesečju zabeležio je i negativnu stopu rasta BDP-a, odnosno pad ekonomskih aktivnosti, na godišnjem nivou. Među njima, najgore su prošle Irska, s padom BDP-a od čak 4,7 posto, i Estonija, čiji je BDP u trećem kvartalu potonuo za 2,5 posto, pokazuju podaci eurostatističara.

U zoni ekonomskih minusa bila je i Nemačka, najveća ekonomija EU i eurozone. Njen BDP u trećem tromesečju pao je za 0,4 posto na godišnjem nivou.

Ceo tekst pročitajte na EURACTIV.hr

(M.A./EURACTIV.rs)