Ekonomija

ZDRAVSTVO U ŠVAJCARSKOJ U OZBILJNOM PROBLEMU: Medicinski radnici masovno daju otkaze, više od 300 njih mesečno ode

Istraživanja pokazuju da 36 odsto mladih medicinskih sestara starosti između 20 i 24 godine napusti profesiju tokom prvih nekoliko godina na poslu, zbog stresa, niskih plata i nemogućnosti usklađivanja privatnog i profesionalnog života

Izvor: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Bolnice u Švajcarskoj nalaze se pred velikim izazovom i problemom jer veliki broj medicinskog osoblja daje otkaze uglavnom zbog loših uslova za rad. Prema pisanju portala 

Istraživanja pokazuju da 36 odsto mladih medicinskih sestara starosti između 20 i 24 godine napusti profesiju tokom prvih nekoliko godina na poslu.

"Ne mogu da zamislim da budem na ovom poslu za pet godina ako nastavimo ovim tempom. Često razmišljam o promeni posla. Sve moje kolege razmišljaju o promeni posla, a odlasci su redovni," rekla je jedna medicinska sestra.

Iako je ovo zanimanje i dalje popularno u Švajcarskoj, u toj zemlji je upražnjeno skoro 7.000 radnih mesta za medicinske sestre. Prema poslednjem izveštaju 36% mladih medicinskih sestara starosti između 20 i 24 godine napušta profesiju tokom prvih nekoliko godina na poslu. Suočene sa ovim problemom, neke ustanove pokušavaju da pronađu rešenja, zbog čega je osnovan odbor za mlade, koji nudi podršku novim diplomcima.

"Postavili smo dva upitnika godišnje među novozaposlenima, kako bismo mogli da imamo uvid u to kako se ljudi osećaju. Ideja je da imamo zaštitnu mrežu u smislu psihičkih, fizičkih ili bilo kojih drugih problema, kako bismo mogli reagujemo", objašnjava medicinska sestra u CHUV.

Obuka studenata startuje 2024. godine

Prema najavama koje se mogu čuti, poseban program obuke medicinskih sestara trebalo bi da startuje naredne godine, u okviru kog će biti dostupno skoro milijardu dolara u te svrhe.

"Obučavamo 300 studenata. Da bismo zadovoljili potrebe tržišta, moramo da obučimo duplo više. Inicijativa će skinuti pritisak sa sistema. Moramo osigurati da te mere budu održive i to je posao svih onih koji rade sa institucijama", rekao je Stefan Kozandej, direktor La Source.

(J.N./EURACTIV.rs)