Ekonomija

TALAS BANKROTA POTAPA NEMAČKU: U stečaju rekordan broj kompanija, na udaru zdravstvo i građevina

U Nemačkoj je trenutno najugroženija oblast građevine, a velikih bankrota bilo je i u sektorima modne maloprodaje, bolnica i mašinogradnje. Broj kompanija koje su u bankrotu raste i trenutno se nalazi na najvišem nivou od 2020. godine

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

U nemačkoj privredi sve je više slučajeva velikih bankrota, prema studiji kreditnog osiguranja Alijanc trejd (Allianz Trade), a broj se značajno uvećao u prvih devet meseci ove godine. Trenutno je najugroženija oblast građevine, a velikih bankrota bilo je i u sektorima modne maloprodaje, bolnica i mašinogradnje.

Sveukupno gledano, broj kompanija koje su u bankrotu raste i trenutno se nalazi na najvišem nivou od 2020. godine, kaže stručnjak za nesolventnost Alijanc trejda Maksim Lemerl, prenosi nemački SWR.DE.

Alijanc trejd definiše velike nesolventnosti kao stečajeve kompanija sa godišnjim prometom od najmanje 50 miliona evra. Prema studiji, broj velikih bankrota u Nemačkoj ide ka rekordnom nivou 2020. godine, sa 45 slučajeva u prvih devet meseci 2023. Poređenja radi, u istom periodu 2022. godine bilo je za dobru trećinu manje sa 26 većih stečajeva, a 2021. je bilo samo 17 takvih stečajeva.

"Godinu 2020. obeležio je najviši stepen nelikvidnosti od 2016., sa 58 velikih stečajeva u godini kao celih i 44 slučaja u uporedivom periodu u prvih nekoliko meseci", objašnjava Lemerle.

Ugrožene mnoge industrije

Bankrot nije zaobišao ni druge industrije. Ukupno dvanaest velikih tekstilnih kompanija i modnih trgovaca je do septembra 2023. palo u stečaj, kao i šest klinika, prema studiji.

"Ovo se poklapa sa izveštajem o situaciji Nemačkog bolničkog instituta (DKI), jer dve trećine nemačkih bolnice trenutno opisuju svoju finansijsku situaciju kao lošu ili veoma lošu, a to je čak i više za bolnice srednje veličine", pišu stručnjaci za nesolventnost u Alianc trejdu.

Bilo je i velikih stečajeva u mašinstvu sa pet slučajeva, kao i u metalskoj (četiri) i građevinskoj industriji (tri).

Prema studiji, najviše slučajeva nelikvidnosti u svim veličinama kompanija do sada je zabeleženo u građevinskoj industriji, zatim u maloprodaji i preduzećima u sektoru usluga.

Sektor maloprodaje zabeležio je najveći porast broja slučajeva u odnosu na isti period prošle godine, ali je i ugostiteljstvo pokazivalo slabost i pre povećanja PDV-a. Šef Alianc Trejda za region nemačkog govornog područja, Milo Bogerts, takođe predviđa teško vreme za trgovce na malo za predstojeće božićne poslove.

"Ove godine verovatno će znatno manje poklona završiti ispod jelke. Cene hrane su i dalje visoke uprkos nižoj stopi inflacije. Potrošači stoga štede na svim ostalim troškovima: manje izlaze, manje kupuju. odeću i božićne poklone. Rizik od kašnjenja u plaćanju raste ne samo u Nemačkoj, već i na tri najznačajnija nemačka izvozna tržišta: Holandiji, SAD i Francuskoj. Nemačke kompanije stoga treba da budu dvostruko budne u pogledu predstojeće snežne grudve. efekte i obratite pažnju na signale upozorenja među svojim kupcima," objasnio je.

(J.N./EURACTIV.rs)