Ekonomija

JOŠ JEDAN BANKARSKI GIGANT NAJAVIO MASOVNA OTPUŠTANJA: Kriza bi mogla da ostavi 2 hiljade zaposlenih na ulici

Barclays je poslednih godina smanjivao bonuse, kao i broj radnih mesta u poslovanju sa stanovništvom i investicionim bankarstvom u cilju smanjenja troškova

Izvor: EPA-EFE/Andy Rain

Britanska banka "Barclays" sprovešće plan za uštedu milijardu funti, što bi moglo da uključi ukidanje 2.000 radnih mesta, uglavnom u pozadinskim službama, navode neimenovani izvori sa direktnim saznanjima.

Menadžeri "Barclays" banke sa najvišim rukovodicima razmatraju predloge za povećanje profitabilnosti, a deo tog plana su masovni otkazi, odnosno je ukidanje 1.500 do 2.000 radnih mesta, prenosi Seebiz, pozivajući se na agenciju Rojters.

Iako je banka odbila da zvanično komentariše ove informacije, izvori navode da bi se potencijalni rezovi najpre odnosili na "Barclays Execution Services", interno poznat kao BX i činili bi deo ukupnog smanjenja troškova do milijardu funti u celoj grupi tokom nekoliko godina, navode izvori.

"Barclays" je poslednih godina smanjivao bonuse, kao i broj radnih mesta u poslovanju sa stanovništvom i investicionim bankarstvom u cilju smanjenja troškova. Odeljenje BX otvoreno je 2017. godine kako bi se konsolidovale funkcije podrške za dva glavna poslovna dela banke, maloprodajno i međunarodno bankarstvo.

Analitičari su rekli da bi obim potencijalnih ušteda mogao da umiri investitore, s obzirom na to da su se tržišne prognoze kretale od 500 miliona do 1,5 milijardi funti u troškovima restrukturiranja za banku, a da nije bilo jasnog uvida u to kako bi se to prevelo na uštede.

"Pre današnjeg dana, tržište je otprilike znalo koliko bi ovo moglo koštati, ali ne i kakve su koristi, što sada postaje jasnije. To će biti viđeno kao neto pozitivno za investitore, ali sada moramo videti više detalja o tome koliko će vremena biti potrebno da se koristi pojave", rekao je Benjamin Toms, analitičar u RBC.

"Barclays" je u poslednjih nekoliko godina uložio napore u smanjenje troškova smanjenjem bonusa, kao i radnih mesta u maloprodajnom i investicionom bankarstvu, ali potezi za smanjenje BX i potencijalne uštede nisu ranije prijavljeni.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Osnovan 2017. godine radi konsolidacije funkcija podrške za dve glavne poslovne divizije banke, maloprodajno bankarstvo u Velikoj Britaniji i međunarodno bankarstvo, BX je osmišljen da eliminiše dupliciranje i primeni pravila upravljanja rizikom nakon krize.

Cilj od 1 milijardu funti za uštede predstavljao bi oko 7% ukupnih godišnjih operativnih troškova banke od 15 milijardi funti u 2022. godini. Razgovori o broju zaposlenih u BX-u su u toku, i Barclays bi mogao odlučiti da prioritet dâ otpuštanju u drugim oblastima, rekao je izvor.

Broj zaposlenih i troškovi u BX-u značajno su porasli u poslednjih nekoliko godina. Broj zaposlenih povećao se na oko 22.300 krajem 2022. godine, sa 20.000 krajem 2017. godine, i sada čini više od četvrtine zaposlenih u "Barclaysu", pokazuju regulatorni podaci.

U međuvremenu, godišnji troškovi zaposlenih u BX-u porasli su na 2 milijarde funti, sa 1,8 milijardi funti.

Venkat je pod pritiskom da pronađe načine za povećanje knjigovodstvene vrednosti "Barclaysa" pred investitorskom prezentacijom u februaru, kada će predstaviti novu strategiju. Od preuzimanja funkcije izvršnog direktora, ovaj iskusni bankar suočava se sa posledicama trgovačke greške koja je banci koštala stotine miliona dolara.

Takođe se suočava sa dugotrajnom borbom da održi moral u investicionoj banci, gde beg talenta ometa pokušaje da se takmiče sa evropskim rivalima poput Deutsche Bank (DBKGn.DE), BNP Paribas (BNPP.PA) i UBS (UBSG.S).

Cena akcija je porasla za 0,3% u petak ujutro nakon što je Reuters prvi put izvestio o mogućem smanjenju u četvrtak uveče, jedine velike britanske banke čije su akcije porasle tog dana, dok je referentni FTSE indeks (.FTSE) bio u padu od 0,3%.

(EURACTIV.rs)