Ekonomija

MEDIJALNA PLATA U HRVATSKOJ OPET ISPOD 1000 EVRA: Da li je to kraj rapidnom rastu zarada u ovoj zemlji?

Autor Milena Antonijević

Analitičari kažu da se još ne može govoriti o završetku rasta plata, ali upozoravaju da su one sve teži tas na vagi poslovanja kompanija i da je na duge staze neodrživo da rastu brže od produktivnosti

Izvor: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Razdoblje brzog rasta plata u Hrvatskoj, čini se, bliži se kraju.Iako plate astavljaju da rastu na godišnjem nivou, odnosno u poređenju s istim mesecom godinu ranije, ali sve češće se smanjuju u poređenju s prethodnim mesecom.

Prosečna neto plata u septembru 7 evra manja nego u avgustu

Prema podacima koje je u utorak objavila hrvatska državna statistika, prosečna neto plata u zemlji iznosila je 1156 evra, što je sedam evra ili 0,6 posto manje nego u avgustu.

Kada se u računicu uključi i inflacija, onda je realan pad prosečne neto plate u septembru na mesečnom nivou iznosio 1,1 posto.

U odnosu na avgust, smanjila se i prosečna bruto plata.

Prosečan bruto iznos plate u septembru iznosio je 1596 evra, što je 18 evra ili 1,1 posto manje nego u avgustu. Korigovano za rast troškova života, realna bruto plata u septembru bila je manja za 1,6 posto u odnosu na onu u avgustu.

Medijalna plata pala za 6 evra

U poređenju s avgustom, u Hrvatskoj se smanjila i medijalna plata, srednja vrednost plata.

U avgustu je, naime, iznosila 1004 evra u neto iznosu, dok je u septembru iznosila 998 evra, što je šest evra manje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ipak, na godišnjem nivou, odnosno u poređenju sa istim periodom prošle godine, i dalje je izražen rast plata. Tako je neto plata u septembru ove godine bila za 144 evra veća nego u septembru prošle godine. Reč je o nominalnom rastu od 14,2 posto na godišnjem nivou, dok je realan rast, umanjen za inflaciju, iznosio sedam posto.

Slično je i kretanje prosečne bruto plate. Ona je u septembru ove godine bila za 226 evra veća nego u istom periodu prošle godine. U nominalnom iznosu je na godišnjem nivou porasla za 16,5 posto, dok je njen realni rast iznosio 9,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

I medijalna je plata u godinu dana ostvarila je znatan rast. U septembru ove godine, naime, bila je za 135 evra ili za 15,6 posto veća nego u istom mesecu prošle godine, proizlazi iz podataka državne statistike.

Završetak špica turističke sezone smanjio potrebu za sezonskim radnicima

Stručnjaci kažu da je smanjenje prosečnih plata u Hrvatskoj u septembru posledica najpre završetka glavnog dela turističke sezone.

U prilog tome govori i podatak DZS-a da je u septembru bilo u proseku 167 plaćenih radnih sati, što je za 8,7 posto manje nego u avgustu, iako su u avgustu čak dva državna praznika, dok u septembru nema nijednog.

"U Hrvatskoj nakon završetka turističke sezone, a ona je u septembru uglavnom gotova, uobičajeno dolazi do smanjenja plata jer je i manje posla. Deo sezonskih radnika odlazi s tržišta rada", kaže za Euractiv nezavisni analitičar tržišta rada Predrag Bejaković.

"Rast plata veći od rasta produktivnosti ne može ići unedogled"

Bejaković upozorava kako se na temelju podataka za samo jedan mesec ne može izvući zaključak da se razdoblje rasta plata u Hrvatskoj završilo, već je za tako nešto potreban niz od nekoliko meseci.

Ipak, napominje kako je rast plata postao veliki teret u poslovanju kompanija, tim više što rast primanja ne prati i takav rast produktivnosti.

"Naše su plate u proteklom razdoblju dosta porasle. Problem je što poslodavcima nedostaje radnika pa ih nastoje privući povećanjem plata. Ali to ne može ići unedogled, budući da naša produktivnost ne raste ni približno tako brzo", napominje Bejaković.

Neto plate su se već smanjivale na mesečnom nivou

Dodajmo ovome i kako su podaci za jul pokazali da je u Hrvatskoj došlo do smanjenja prosečne neto plate.

Tada je ona iznosila je 1141 evro, što je devet evra manje nego u junu, premda su plate u odnosu na jul prošle godine prilično porasle.

Pre jula, poslednji put je do smanjenja prosečne neto plate u Hrvatskoj došlo u decembru prošle godine, uoči uvođenja evra, kada je prosečno mesečno primanje zaposlenog iznosilo 1046 evra, odnosno četiri evra manje nego u novembru.

Ali i prosečna neto plata u decembru 2022. bila je primetno veća nego  na kraju 2021. godine, pokazuje državna statistika.

Već i ti podaci upućuju na zaključak da se dinamika rasta plata u Hrvatskoj postupno usporava.

Rastu plata još nije kraj, pogotovo ako se uporede s istim periodom prošle godine. Svakako dinamika njihovog rasta posustaje, a na mesečnom nivou sve češće u Hrvatskoj se beleži pad primanja zaposlenih.

(EURACTIV.rs)