Ekonomija

KAKVO JE STANJE RADNE SNAGE U SRBIJI? Popis pokazao da imamo million više radno neaktivnih nego radno aktivnih Srba

Poslednji popis stanovništva pokazao je da Srbija ima 6,64 miliona stanovnika. Od toga je ekonomski aktivne radne snage 2,80 miliona dok je neaktivnih više – 3,82 miliona, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ekonomsku aktivnu radnu snagu čine zaposlena i nezaposlena lica, dok u ekonomski neaktivno stanovništvo spadaju deca mlađa od 15 godina, učenici i studenti starosti 15 i više godina, penzioneri, lica sa prihodima od imovine ili investicija, lica koja se bave proizvodnjom dobara za potrebe svog domaćinstva, lica koja obavljaju neplaćene kućne poslove u svom domaćinstvu i ostala lica koja nisu ekonomski aktivna.

Popis je pokazao da najveći broj ekonmski aktivnih čine zaposlena lica, njih 2,40 miliona. Od toga je 1,28 miliona muškaraca i 1,14 miliona žena (tačnije, kako je RZS precizirao u svom saopštenju, ovaj broj muškaraca i žena izjasnilo se da su u sedmici koja je prethodila popisu bar jedan sat obavljali bilo kakav plaćeni posao ili su radili kao pomažući članovi u porodičnom poslu koji donosi prihod, ili su imali plaćeni posao sa kojeg su u sedmini pred popis odustsvovali zbog bolovanja, godišnjeg odmora ili iz nekog drugog razloga, a na koji će se vratiti nakon isteka odsustva).

Nezaposlenim licima smatraju se lica koja su izjavila da su tokom septembra 2022. godine aktivno tražila posao ili pokušavala da započnu samostalni posao, i koja su izjavila da mogu da počnu da rade u naredne dve sedmice ako bi im posao bio ponuđen. U kontingent nezaposlenih svrstano je ukupno oko 403 hiljada lica, od toga 220 hiljada muškaraca i 182 hiljade žena.

Kada je reč o ekonomski neaktivnim, žene čine većinu, budući da ih je među 3,84 miliona neaktivnih 2,11 miliona, a muškaraca 1,72 miliona.

Među ekonomski neaktivnim stanovništvom najviše je penzionera, blizu 1,6 miliona, slede deca mlađa od 15 godina – 955.452, zatim ljudi koji rade neplaćene kućne poslove u svom domaćinstvu, njih oko 459.344 i studenti i učenici od 15 i više godina – 433.344.

(EURACTIV.rs)