Ekonomija

NEMAČKI SUD UZDRMAO ŠOLCOVU VLADU? Upitno usvajanje budžeta u Berlinu, otkazano 60 milijardi evra za čistu energiju

Nemački parlament trebalo je da odobri budžet o kojem se pregovaralo, ali je to dovedeno u pitanje jer je Savezni ustavni sud naložio vladi da se otkaže 60 milijardi evra finansiranja za čistu energiju i industrijske projekte.

Izvor: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ovo je izazvalo pometnju i uzrdmalo već uzdrmanu tročlanu koaliciju na čijem je čelu kancelar Olaf Šolc.

Odluka Ustavnog suda od srede takođe bi mogla da predstavlja presedan za fiskalne odgovore na buduće krize.

Ukoliko bude izglasan budžet, time će biti zaključen plan redovne vladine potrošnje za narednu godinu i koalicija praktično neće imati mogućnost da zatvori finansijsku rupu otvorenu sudskom presudom. Presuda skoro isključivo pogađa projekte koje zastupa koalicioni partner Šolcovog SPD-a, Zelena stranka, piše Fajnenšl Tajms.

Postupak su pokrenuli Hrišćanske demokrate, opozicija vladajućoj koaliciji, koji ovu presudu smatraju velikom političkom pobedom i ponovnim uspostavljanje stroge fiskalne politike u Berlinu. Oni takođe smatraju da vlada više nema legitimitet.

Savezni ustavni sud je presudio da je vladin transfer 60 milijardi evra neiskorišćenih sredstava za hitne slučajeve iz pandemije korona virusa u poseban zeleni fond prekršio nemačku ustavom propisanu "kočnicu duga", koja postavlja stroga ograničenja vladinoj potrošnji.

Ustavni sud je primorao vladu da odmah obustavi trošenje svog Fonda za klimu i transformaciju, na kome su zasnovani koalicioni planovi za dekarbonaciju, digitalizaciju i revitalizaciju ekonomije. Iz Fonda je trebalo da bude dodeljeno više od 177 milijardi evra subvencija u naredne tri godine. Ukoliko vlada ne bude pronašla druga sredstva za finansiranje planova, ona će morati radikalno da promeni agendu, a to bi verovatno značilo dodatno usporavanje privrede.

Izvor: EPA-EFE/Alexander Becher

Najosetljivija linija 

Ova presuda Ustavnog suda zadire u najosetljiviju liniju raskoraka u vladajućoj koaliciji, između fiskalno konzervativnog ministra finansija Kristijana Lindnera, lidera liberalne stranke FDP i vicekancelara i ministra ekonomije iz stranke Zelenih Roberta Habeka, čija je politička agenda sada urušena.

Analitičari ocenjuju da je novac iz Fonda bio ključni element za usklađivanje želja koalicionih partnera, kao i da su ugroženi ključni projekti Zelene stranke. Oni zaključuju da je teško zamisliti da će Zeleni moći da ostanu u koaliciji ukoliko ne bude pronađen alternativni vid finansiranja za projekte dekarbonizacije.

Šolc je izjavio da će sudska presuda imati dalekosežne posledice po vladin Fond, ali da će njegova koalicija tražiti druge izvore finansiranja.

"Sada ćemo brzo revidirati ekonomski plan, uneti neophodne promene i usvojiti nove", naveo je nemački kancelar, prenosi Rojters. Lindler je rekao da bi odluka mogla imati veliki uticaj na savezni i državni budžet, ali da će vlada poštovati odluku i neće prekidati proces finalizacije budžeta za 2024. godinu.

"Sudska presuda ima dalekosežne posledice po fiskalnu politiku u Nemačkoj. Postoje značajna ograničenja za savezne budžete u narednim godinama u smislu potrošnje na vladinu podršku dekarbonizaciji", ocenio je Klemens Fuest (Clemens Fuest), predsednik ekonomskog instituta Ifo.

(EURACTIV.rs)