Ekonomija

USVOJEN BUDŽET EVROPSKE UNIJE ZA 2024: Iznosiće 189,4 milijarde evra, na šta će biti utrošen novac?

Pregovarači Evropskog parlamenta i Saveta EU postigli su dogovor o budžetu Unije za 2024. godinu, pri čemu su Parlament i Komisija pozvali zemlje članice da se što pre dogovore o predloženoj reviziji dugoročnog budžeta Unije.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Parlament i predstavnici država članica dogovorili su budžet od 189,4 milijarde evra za 2024. godinu, nakon sastanka za usaglašavanje institucija u petak uveče (11. novembra).

U poređenju sa stavom Saveta koji zahteva manji budžet za 2024. od 187 milijardi evra, Parlament je uspeo da izbegne rezove i obezbedi dodatna sredstva, uključujući 60 miliona evra za Erazmus+, 85 miliona evra za istraživački program Horizont Evropa i 150 miliona evra za podršku susedstvu.

Sporazumom je takođe predviđeno dodatno finansiranje za rešavanje rastućih humanitarnih potreba koje proističu iz sukoba u Gazi.

"Više ljudi u našem neposrednom susedstvu će zahtevati podršku i zato povećavamo humanitarnu podršku Evropske unije za 250 miliona evra", rekao je vodeći pregovarač parlamenta Zigfrid Murešan (EPP) novinarima na konferenciji za novinare u petak uveče.

Fokus na dugoročni budžet

Međutim, reakcije na dogovor među zakonodavcima EU nisu bile preterano entuzijastične jer je prvobitna ambicija Parlamenta bila da poveže sporazum o budžetu za 2024. sa sporazumom o srednjoročnoj reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira (MFF) – sedmogodišnjeg budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine.

Revizija, koju je Evropska komisija predložila u junu kako bi se povećala zategnuta blagajna EU, dovela bi do dodatnih 66 milijardi evra za prioritete, uključujući upravljanje migracijama, tehnologiju i odgovor na krizu, kao i 50 milijardi evra pomoći Ukrajini.

Rani sporazum o reviziji, o kojoj se još uvek raspravlja u državama članicama, obezbedio bi više sredstava za budžet za narednu godinu.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

"Ni istorijski ni dovoljan, ovaj sporazum će sprečiti Evropu da uspori sledeće godine", rekla je evroposlanica Valeri Hejer (Obnovi) o sporazumu, dodajući da je "pravo pitanje" dogovor Saveta o dugoročnom budžetu bloka.

"Bez revizije višegodišnjeg finansijskog okvira […], Evropska unija neće biti u stanju da se nosi sa sledećom krizom koja utiče na naš kontinent, uključujući migracionu krizu proisteklu iz katastrofalne situacije na Bliskom istoku", rekao je Hejer.

Potpuno opremljen budžet

Poziv na brzi dogovor o reviziji dugoročnog budžeta stigao je i od komesara EU za budžet Johanesa Hana, koji je pozdravio sporazum o budžetu za narednu godinu, ali je dodao da "treba učiniti više da se odgovori na sve izazove sa kojima se suočavamo".

"Računam na brzo usvajanje srednjeročne revizije dugoročnog budžeta kako bismo bili sigurni da imamo potpuno opremljen budžet za naredne godine", rekao je Han, dodajući da bi budžet za 2024. godinu mogao biti izmenjen kada se odobri dugoročni rebalans budžeta

Sporazum o budžetu za 2024. sada treba da formalno usvoje Savet i plenarni sastanak Evropskog parlamenta. Glasanje na plenarnoj sednici parlamenta zakazano je tokom plenarne sednice u Strazburu 22. novembra, dok se očekuje da zemlje članice potvrde sporazum 20. novembra.

(EURACTIV.rs)