Ekonomija

RAT U GAZI ĆE SE ODRAZITI NA EVROPSKU EKONOMIJU: Iz investicione banke Goldman Saks otkrili koja su tržišta ugrožena

Rat Izraela i Hamasa mogao bi da ima značajan uticaj na ekonomski rast i inflaciju u zoni evra ukoliko se ne obuzdaju pritisci na cene energetika, upozorava najveća investiciona banka Goldman Saks.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sukobi koji su u toku mogli bi da utiču na evropske ekonomije kroz nižu regionalnu trgovinu, strože finansijske uslove, više cene energetika i niže poverenje potrošača, istakla je analitičarka evropske ekonomije Katja Vaškinskaja u istraživačkoj belešci.

Među ekonomistima raste zabrinutost da bi se sukob mogao preliti i zahvatiti još područja, pri čemu bi Izrael i Liban razmenjivali projektile dok Izrael nastavlja da bombarduje Gazu, što bi rezultiralo ogromnim civilnim žrtvama i produbljivanjem humanitarne krize.

Iako bi tenzije mogle da utiču na evropsku ekonomsku aktivnost kroz manju trgovinu sa Bliskim istokom, Vaškinskaja je istakla da je izloženost kontinenta ograničena, s obzirom na to da evrozona izvozi oko 0,4 odsto BDP-a u Izrael i njegove susede, dok je izloženost britanske trgovine manja više od 0,2 odsto BDP-a.

Najvažniji i potencijalno uticajni način na koji bi tenzije mogle da se preliju na evropsku ekonomiju su tržišta nafte i gasa, rekla je Vaškinskaja.

"Od izbijanja sadašnjeg sukoba, tržišta su doživela povećanu volatilnost, a cene sirove nafte tipa Brent i evropskog prirodnog gasa porasle su za oko devetodsto, odnosno 34 odsto na vrhuncu", rekla je ona.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Goldmanov tim za robu procenio je niz negativnih scenarija u kojima bi cene nafte mogle da porastu za između pet i 20 odsto iznad osnovne linije, u zavisnosti od ozbiljnosti šoka u snabdevanju naftom.

"Uporno povećanje cene nafte od deset odsto obično smanjuje realni BDP evrozone za oko 0,2 odsto posle jedne godine i povećava potrošačke cene za skoro 0,3 procentna poena tokom ovog vremena, sa sličnim efektima uočenim u Velikoj Britaniji", rekla je Vaškinskaja.

"Međutim, da bi se pojavio otpor, cene nafte moraju da ostanu konstantno povišene, što je već dovedeno u pitanje, s tim da se cena sirove nafte tipa Brent krajem oktobra skoro vratila na nivoe pre sukoba.

Kretanje cene tečnog prirodnog gasa

Kretanje cena gasa predstavlja akutniji izazov, sugerisala je ona, s obzirom da je povećanje cena izazvano smanjenjem globalnog izvoza LNG (tečnog prirodnog gasa) sa izraelskih gasnih polja i trenutnog tržišta gasa manje sposobnog da odgovori na negativne šokove u snabdevanju.

"Iako procene našeg tima za sirovine ukazuju na značajan porast cena prirodnog gasa u Evropi u slučaju scenarija smanjenog snabdevanja u rasponu od 102-200 EUR/MWh, verujemo da bi politički odgovor za nastavak postojećih ili ponovno pokretanje prethodnih politika podrške troškovima energetika ublažio udar na raspoloživi dohodak i podržao kompanije, ukoliko bi se takvi rizici ostvaril", rekla je Vaškinskaja.

Izvor: EPA-EFE/NORBERT FELLECHNER / POOL

Guverner Banke Engleske Endru Bejli rekao je za CNBC u četvrtak da efekti sukoba na energetskim tržištima predstavljaju potencijalni rizik za napore centralne banke da obuzda inflaciju.

"To sada, rekao bih, nismo videli značajno povećanje cena energije, a to je očigledno dobro. Ali to je rizik. Očigledno je rizik u budućnosti", rekao je Bejli za CNBC Džouman Berčeče.

Cene nafte su nestabilne otkako je Hamas počinio napad na Izrael 7. oktobra, a Svetska banka je u ponedeljak u kvartalnom izveštaju upozorila da bi cene sirove nafte mogle porasti na više od 150 dolara po barelu ako sukob eskalira.

(EURACTIV.rs)