Ekonomija

PORTUGAL UKIDA "ZLATNE VIZE" ZA INVESTITORE VAN EU: Premijer potvrdio da se program obustavlja nakon deset godina

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Portugal ukida "zlatne vize" za investitore u nekretnine, potvrdio je premijer Antonio Kosta.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Portugal će okončati program "zlatnih viza", koji je u prethodnim godinama omogućavao investitorima izvan EU da dobiju dokumentaciju te zemlje, saopštio je premijer Antonio Kosta.

Program "zlatnih viza" omogućavao je brže dobijanje boravišnih dozvola za lica koja su iz zemalja koje nisu članice EU, ali investiraiju veliku količinu novca u nekretnine u Portugalu. Program je kreiran 2012. godine i otada je doneo skoro sedam milijardi evra investicija.

"Obustavljamo odobravanje novih 'zlatnih viza', a što se tiče onih koje su već odobrene, biće obnavljane samo ukoliko se odnose na mesto u kojem vlasnik ili direktni potomci žive, ili ukoliko se nekretnina stavi na dugoročno tržište izdavanja", rekao je Kosta novinarima nakon sastanka vezanog za cene nekretnina u Portugalu. 

Visina kirije za nove ugovore izdavanja biće ograničena u skladu sa kriterijumima koji će limitirati rast cene, dodao je Kosta.

"Za nove ugovore, nova kirija mora da bude zbir poslednje naplaćene, uz ažuriranja u skladu sa izmenama tokom perioda prethodnog ugovora", rekao je on.

Izmene vezane za "zlatne vize" i cene rentiranja deo su mera socijalističke vlade koju je kabinet premijera odobrio u četvrtak, a čiji je cilj borba protiv špekulacija cenama nekretnina za izdavanje.

(EURACTIV.rs)