Ekonomija

EVROPA ZBOG UKRAJINE OKREĆE LEĐA OSTATKU SVETA? Ovo bi bila geopolitička greška, komesarka upozorava na konkurenciju

Evropljani moraju da nastave da ulažu u razvojnu pomoć i infrastrukturne projekte jer konkurencija iz Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država raste, rekla je komesarka za međunarodno partnerstvo Juta Urpajnen za Euractiv.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Urpajnen je zadužena da vodi Global Gatevay, program EU za ulaganje 300 milijardi evra u razvoj infrastrukture širom sveta, koji je pokrenut pre skoro dve godine.

"Sve više govorimo o konkurenciji ponuda, a ne samo o konkurenciji narativa", rekla je Urpajnen i dodala da "vidimo konkurenciju veoma snažno, posebno u Africi, koja je svojevrsno geopolitičko žarište".

"Dakle, iz moje perspektive, bila bi geopolitička greška ako sada okrenemo leđa ostatku sveta i fokusiramo se samo na Ukrajinu", rekao je Urpajnen.

Pomoć koju Komisija šalje smatra se alternativom kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI) pokrenutoj pre deset godina kako bi se svet povezao sa Pekingom u istom stilu kao i drevni put svile.

Urpajnen je bila u Najrobiju kako bi se sastala sa aktivistima, poslovnim liderima, decom i kenijskim liderima kako bi uspostavili odnose, promovisali evropska ulaganja i stekli uvid u situaciju na terenu.

Strateška autonomija

U Keniji, Evropljani se bore za kompanije uz Peking kada je u pitanju razvoj velikih infrastrukturnih projekata.

Na pitanje kolika je dodatna vrednost investicija EU u odnosu na kinesku, tursku ili rusku, komesar je odgovorio da je "naša poenta da ne želimo da stvaramo zavisnosti".

"Jedna od naših glavnih diskusija u Evropi je strateška autonomija; moramo da budemo više strateški autonomni. I kada razgovaram sa liderima u Africi, uključujući Keniju ili Etiopiju, oni imaju slične ciljeve: ne žele da zavise od pomoći, od uvoza, u smislu vakcina, u smislu đubriva, u smislu hrane, ili bilo čega drugog".

Ona je rekla, aludirajući na "dužničku zamku" u kojoj su se mnoge zemlje našle kada su imale posla sa Pekingom, da su jedan od glavnih razloga za "veoma visok nivo duga Kenije ogromni infrastrukturni projekti, koji su finansirani kineskim kreditima", dok Evropljani investiraju grantovima.

"Sada treba da plaćaju jednu milijardu dolara godišnje Kini, tako da 60 odsto budžetskih rashoda ove zemlje ide na servisiranje duga, pa je fiskalni prostor ostavljen za druge investicije veoma, veoma ograničen", rekao je komesar.

Kina je investirala u Keniju za velike projeke putem zajmova: autoputa u glavnom gradu Najrobiju koji povezuje aerodrom sa centrom grada, železnice standardnog koloseka između velike luke Mombase i Najrobija, i postavila 5G vezu preko svoje državne tehnološke i telekomunikacione kompanije Huavei.

Ali Kenija je jedna od mnogih koje imaju koristi od investicija Pekinga, ciljajući 150 zemalja širom sveta, što pokazuje interesovanje zemalja u razvoju za dovođenje novih investitora.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Suočena sa žestokom konkurencijom gde god da putuje, Urpajnen je pozvala zemlje članice da posvete više novca za razvojnu pomoć.

"Moja poruka je bila jasna: mi smo u geopolitičkom nadmetanju", rekla je ona vladama EU. "To nije samo nadmetanje narativa, već konkurencija ponuda", koja je postala "veoma vidljiva" nakon ruskog napada na Ukrajinu i pandemije Covid-19.

"Rusija nudi svoje bezbednosne usluge preko Vagnerove grupe, Kina ima Inicijativu Pojas i put, SAD je imaju Strategiju za Afriku".

Ona je pozvala države članice da budu "posvećene, kao i da budu finansijski spremne da doprinesu, u suprotnom ne možemo uspeti", nakon što je kvalifikovala kao "žalosne" odluke nekih vlada EU da smanje razvojnu pomoć kako je Nemačka predložila ili je preusmere na Ukrajina.

"Iz moje perspektive, bila bi geopolitička greška ako bismo sada okrenuli leđa ostatku sveta i fokusirali se samo na Ukrajinu", rekla je ona, tražeći da "održimo obećanja" data jugu u vezi sa pristupom biznisu i finansijama. .

Uklanjanje rizika poslovnog okruženja

Ponuda Evropljana, rekla je Urplajnen, funkcioniše oko "pristupa od 360 stepeni". Kao primer, ona je rekla: "Ne radi se o ovoj trasi, ovoj pruzi, ovom stadionu... sada želimo da ulažemo, ali je više ulaganje u ovu liniju E-busa, a u isto vreme da obrazovanje radne snage za to, kao i održavanje, … inače ne radi".

Još jedna stvar koju je istakla je da investicije Global Gatevay-a funkcionišu kao "garancija za smanjenje rizika, kako bi se privukle privatne investicije" u zemlje u razvoju.

Ona je takođe podvukla da treće zemlje u razvoju mogu pomoći u suzbijanju neregularnih migracija u Evropu.

"Podržavamo naše partnere da razvijaju svoja društva na održiv način, tako da mladi ljudi – u Keniji, 20 odsto građana ima između 15 i 24 godine – imaju više mogućnosti, tako da ne moraju da idu u Evropu, da traže izglede ili prilike".

(EURACTIV.rs)