Ekonomija

NEMAČKA ŠEFICA SAVETA EKONOMSKIH EKSPERATA: Oprezno u pogledu moguće tužbe Svetske trgovinske organizacije protiv SAD

Autor Milena Antonijević

Monika Šnicer , šefica nemačkog saveta ekonomskih eksperata, pozvala je na oprez u pogledu tužbe STO protiv SAD.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podnošenje tužbe protiv SAD zbog njihovog ogromnog pritiska na zelene subvencije u obliku Zakona o smanjenju inflacije (IRA) Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) moglo bi na kraju doneti više štete nego koristi, uprkos snažnim kritikama da krši pravila STO, rekla je za Euractiv Monika Šnicer , šefica nemačkog saveta ekonomskih eksperata.

Američki program subvencija izazvao je gnev u Evropi jer njegove klauzule „kupuj američko", kao što je program podrške električnim vozilima (EV), diskriminišu strane proizvođače, uključujući proizvođače automobila iz EU.

Dok je Evropski parlament 14. septembra usvojio rezoluciju kojom se ostavlja otvorena mogućnost ulaska SAD u STO, Šnicer, ekonomistkinja LMU Minhena i glavna savetnica vlade, upozorila je na tu ideju i umesto toga pozvala na pregovore.

„To je političko pitanje, šta možete time da postignete i koliko problema možete imati sa Amerikancima", rekla je ona za Euractiv.

„Možda to nije u duhu čiste doktrine, ali će nam konkretno pomoći ako nateramo SAD da nas tretiraju kao da smo američke kompanije", dodala je ona.

Dok američka pravila o „lokalnom sadržaju" uključuju neka izuzeća za zemlje koje imaju trgovinski sporazum sa SAD, Evropa trenutno nema koristi od njih, pošto su pregovori za trgovinski sporazum propali pod prethodnim predsedavanjem Donalda Trampa.

Kada bi SAD tretirale Evropu kao da postoji takav trgovinski sporazum, „vratili bismo se pravilima 'kupuj američko'", kazala je Šnicer.

Zbog toga EU trenutno pregovara o „sporazumu o kritičnim mineralima" sa SAD, što znači da bi komponente baterija napravljene u bloku bile kvalifikovane za američki poreski kredit za električne automobile.

U toku su i pregovori između EU i SAD o novom sporazumu o čeliku, a kraj oktobra je rok za ponovno uvođenje oštrih carina na čelik ako se ne postigne dogovor.

U decembru 2022. godine, poslanik EU Bernd Lange (SPD/S&D) pozvao je na tužbu EU protiv SAD zbog diskriminatornih pravila o „lokalnom sadržaju" prema IRA.

Ali s obzirom na trenutne pregovore, sada bi bio pogrešan trenutak za to, rekao je za Euractiv Lange, koji je na čelu parlamentarnog odbora za trgovinu.

„Zakonodavstvo IRA još uvek nije u skladu sa STO", istakao je on i dodao:

„Međutim, trenutno smo u intenzivnim razgovorima sa SAD, uključujući sporazum o sirovinama i rešavanje sukoba oko ilegalnih carina na čelik i aluminijum. Tokom ovih pregovora ne bi trebalo sprovoditi procedure STO", dodao je on.

Ako pregovori propadnu, ova opcija je i dalje na stolu, naglasio je on.

„Samit EU-SAD će se održati 20. oktobra, pa da vidimo koji će rezultati biti iz toga", dodao je Lange.

U nedavnoj zajedničkoj izjavi, francuski i nemački ekonomisti pozvali su na manje panike kao odgovor na američku šemu subvencija, umesto toga upozoravajući na opasnost od trke za subvencije.

Ako zemlje EU ne uspeju da koordiniraju zajednički pristup i pokušaju da nadmaše jedna drugu subvencijama, morale bi da plate više da privuku kompaniju nego što bi inače morale da plate, kazala je Šnicer.

Ako postoji cilj da se određena kompanija dovede u Evropu, „geopolitički, ne bi trebalo da pravi razliku da li je u Francuskoj, Nemačkoj ili Španiji", zaključila je ona.

(EURACTIV.rs)