Ekonomija

KINA POPUŠTA KONTROLU KAPITALA: Mera kojom bi privukla preko potrebne strane investicije

Autor Milena Antonijević

Kina dozvoljava strancima u Šangaju i Pekingu da slobodno premeštaju svoj novac u i iz zemlje, što je značajan korak ka popuštanju stroge kontrole kapitala dok pokušava da pridobije inostrane investitore.

Izvor: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Vest je objavljena samo nekoliko sedmica nakon što su zvanični podaci pokazali da su direktne strane investicije (SDI) u zemlji pale na rekordni kvartalni nivo usled pada poslovnog poverenja.

Strani investitori, bilo pojedinci ili kompanije, u pilot zoni slobodne trgovine u Šangaju, gde se nalaze desetine hiljada firmi, mogu da doznaju svoja sredstva bez ikakvih ograničenja ili odlaganja, navodi se u saopštenju gradske vlade objavljenom 21. septembra.

Sredstva treba da budu „stvarna i pravno usklađena" i povezana sa njihovim investicijama u Kini, navodi se u saopštenju.

Pravila, koja ne važe za državljane kontinentalne Kine, stupila su na snagu 1. septembra.

Šangajska zona slobodne trgovine jedna je od najvećih kineskih i nešto je veća od grada Sijetla. U njemu se nalazi Teslina Gigafabrika, kao i sedište stotina multinacionalnih kompanija, uključujući HP, AstraZeneca i BlackRock.

Istog dana, gradska vlada Pekinga predložila je slične propise, obećavajući da će olakšati prekogranične tokove sredstava za strane kompanije. Traži povratnu informaciju javnosti o predlogu.

Te politike imaju za cilj privlačenje stranih investicija za izgradnju otvorene ekonomije, saopštila je vlada.

Kina ima „zatvoreni" kapitalni račun, što znači da kompanije i pojedinci ne mogu prenositi novac u zemlju ili van nje osim u skladu sa strogim pravilima.

Kineska valuta je oslabila više od 6% u odnosu na američki dolar od početka aprila, pošto je ekonomski rast izgubio zamah, a njena centralna banka je agresivnije ublažila monetarnu politiku od njenih zapadnih kolega. Slaba valuta bi mogla dodatno da umanji investicionu privlačnost zemlje i ubrza odliv kapitala.

Mere od četvrtka su najnoviji napor vlade kineskog lidera Si Đinpinga da pridobije strani kapital i stabilizuje veze sa Zapadom.

Merač SDI u Kini pao je u drugom tromesečju, dostigavši najniži nivo od 1998. godine, kada je počela evidencija, prema podacima koje je prošlog meseca objavila Državna uprava za devizne poslove.

Odvojeni statistički podaci koje je u nedelju objavilo ministarstvo trgovine pokazali su da je njegova mera SDI opala za više od 5% tokom prvih osam meseci 2023. godine, u poređenju sa godinom ranije.

U utorak je istraživanje Američke privredne komore u Šangaju pokazalo da je samo 52% ispitanika optimistično u pogledu svojih petogodišnjih poslovnih izgleda, što je najniži nivo od početka istraživanja 1999. godine. To je u poređenju sa 55% u 2022. i 78% u 2021. godine.

Strane kompanije i investitori postali su oprezni prema rastućim rizicima u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, uključujući usporavanje obeleženo slabom domaćom tražnjom i stambenom krizom, željom Pekinga da prioritet stavi nacionalnu bezbednost u odnosu na ekonomski rast i pogoršanje odnosa između Kine i mnogih zapadnih zemalja.

Kina je nedavno preduzela niz poteza da stabilizuje spoljnu trgovinu i investicije, uključujući smanjenje poreza na trgovanje akcijama po prvi put od 2008. godine.

Početkom nedelje, Narodna banka Kine sastala se sa brojnim vodećim zapadnim kompanijama, uključujući JP Morgan, Tesla i HSBC, obećavajući da će dalje otvoriti finansijsku industriju i „optimizovati" radno okruženje za kompanije u inostranstvu.

Najnovija relaksacija kontrole kapitala deo je paketa politika koje su objavili Peking i Šangaj, dva najveća grada u zemlji, kako bi se olakšala spoljna trgovina i investicije.

Iseljenici koji rade u stranim preduzećima u zoni slobodne trgovine u Šangaju, uključujući zaposlene iz Hong Konga, Makaa i Tajvana, mogu da prenose svoje prihode u inostranstvo bez ograničenja, prema propisanim pravilima.

Politika Pekinga sadrži slične mere. Takođe je obećao da će stranim kompanijama olakšati prenos podataka u inostranstvo putem „brzih“ kanala i podstaći ih da investiraju u gradsku proizvodnju, usluge i zelenu industriju.

(EURACTIV.rs)