Ekonomija

BUGARSKA PREKINULA DOGOVOR O EMBARGU: Uljarima fali ukrajinsko žito, pala odluka o ukidaju zabrane uvoza

Bugarska više ne podržava evropsku zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, pošto su tri stranke koje podržavaju vladu predložile Narodnoj skupštini da povuče podršku zabrani, koja će stupiti na snagu u petak.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ekonomski parlamentarni odbor je glasao za predlog da se zaustavi zabrana uvoza žitarica iz Ukrajine, a poslednji korak je plenarno glasanje.

Pre pet meseci, zemlja, koju predvodi prelazna vlada koju je imenovao predsednik Rumen Radev, postala je deo koalicije zemalja centralne i istočne Evrope koja je naterala Brisel da uvede embargo na uvoz ukrajinskog žita. Povod su bili protesti lokalnih proizvođača žitarica, čiji su interesi bili pogođeni naglim padom cena.

Međutim, prelazna vlada je potpuno zanemarila interese potrošača i borbu protiv inflacije, kao i bugarski sektor proizvođača suncokretovog ulja, koji je predvodnik u EU.

Ubrzo nakon uvođenja embarga, pokazalo se da Bugarska tradicionalno uvozi 30 odsto potrebnih semena suncokreta iz Ukrajine jer ne proizvodi dovoljno za potrebe proizvodnje.

Embargo je teško pogodio sektor, srušivši profit na rekordnom nivou. Mnogi proizvođači ulja su upozorili da će uslediti zatvaranje fabrika.

"Prepoznajući solidarnost Bugarske sa Ukrajinom i da obezbedi globalnu bezbednost hrane... Bugarska ne podržava nastavak zabrane uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine posle 15. septembra u Bugarsku, Poljsku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku", navodi se u nacrtu odluke tri parlamentarne formacije – koalicije Nastavljamo promjene – Demokratska Bugarska, partije GERB bivšeg premijera Bojka Borisova i partije turske manjine DPS.

Izvor: EPA-EFE/Bo Amstrup

Predlažući nacrt, oni su vladu oslobodili odgovornosti za donošenje ove odluke, što je umnogome olakšalo zadatak premijeru Nikolaju Denkovu, koji je mogao da bude pod velikim pritiskom povodom ovog pitanja.

U skladištima više od pola miliona tona semena suncokreta

Ministar poljoprivrede Kiril Vatev je do tog trenutka davao signale da namerava da traži produženje embarga na uvoz suncokreta i da ne podržava zabranu uvoza ukrajinske pšenice.

Uljari su krajem avgusta objavili da bugarski proizvođači žitarica nude suncokret po višoj ceni nego na međunarodnim tržištima. Mlinovi su odbili da kupe jer bi to rezultiralo proizvodnjom ulja po nekonkurentnim cenama za svetska tržišta.

Žitari se pravdaju da se drže na višim cenama jer je proizvodnja semena suncokreta skuplja zbog visokih cena đubriva i preparata za zaštitu bilja. Početkom godine i bugarski proizvođači žitarica dobili su iz Brisela vanrednu finansijsku pomoć od 26 miliona evra. Tvrde da je ovaj iznos simboličan i da ne može da pokrije gubitke.

Zbog visokih cena, u skladištima se nalazi oko 600.000 tona semena suncokreta iz prethodne berbe, a iz nove se očekuje blizu dva miliona tona.

U ovoj situaciji gube proizvođači koji uskraćuju žetvu, a cene na međunarodnim tržištima ne rastu, pa su bugarske uljare pred zatvaranjem zbog nedostatka sirovina.

Skupštinski ekonomski odbor usvojio je predlog odluke na vanrednoj sednici u utorak. Deset članova odbora glasalo je "za", četiri su bila "protiv", a dva su bila uzdržana.

Tokom debate, granske organizacije komisije izjasnile su se protiv ove odluke, rekavši da su "šokirane". Član proruske partije Vazraždane napomenuo je da se interesi bugarske poljoprivrede kompromituju u ime geopolitičkih interesa i da je to nacionalna izdaja.

(EURACTIV.rs)