Ekonomija

POTPREDSEDNICA VLADE NA SAJMU INVESTICIJA I TRGOVINE U KINI: Srbija značajno uvećala obim javnih investicija

Autor Milena Antonijević

Potpredsednica Vlade Maja Gojković,poručila je na 23. kineskom međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT u Sjamenu da je Srbija u poslednjih 10 godina značajno uvećala obim javnih investicija i da beleži veće stope rasta privrede.

Izvor: Foto: Zoran Petrović

Ona je dodala da je u kriznim okolnostima, kada se testira snaga svakog sistema, Srbija pokazala da spada u red zemalja koje su imale najbolje rezultate, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

Sajam u Sjamenu, na kome je Srbija zemlja počasni gost, otvorio je potpredsednik Kineske
narodne političke konstitutivne konferencije Vang Jung.

Gojković je poručila da je Srbija jasno posvećena daljem jačanju saradnje sa prijateljskom
Kinom i aktivnom učešću u zajedničkim inicijativama koje za cilj imaju rešavanje brojnih
izazova današnjice. Ona je izrazila uverenje da će se Srbija i u teškim okolnostima koje su
zahvatile ceo svet, investicijama i ulaganjem izboriti za stabilnu poziciju u regionu, Evropi, ali i svetu.

Srbija je u poslednjih 10 godina značajno je uvećala obim javnih investicija i beleži veće stope rasta privrede, podvukla je Gojković i dodala da pored ulaganja u puteve, autoputeve, bolnice i škole, ambiciozni plan do 2027. doprineće daljem razvoju naše ekonomije, dodatnom smanjenju nezaposlenosti, povećanju standarda građana Srbije, kako mlađe, tako i starije populacije.

Ističući globalni značaj CIFIT-a, Gojković je rekla da je njegovo održavanje omogućeno zahvaljujući viziji velikog prijatelja srpskog naroda predsednika Si Đinpinga.

Izvor: Foto: Zoran Petrović

"Predsednik Si je mnogo puta bio pokretač inicijativa koje su za cilj imale podsticanje
bliže saradnje među državama i narodima kroz zajedničke napore usmerene ka rešavanju
globalnih izazova i boljitku celog čovečanstva", rekla je Gojković.

Ona je naglasila i da međunarodni investicioni forum delegacija iz Srbije vidi kao priliku da posvećeno učestvuje u saradnji zasnovanoj na otvorenosti i povezivanju, a u cilju ostvarivanja napretka i koristi za sve.

Gojković je ukazala i na to da svet u 2023. godini čekaju brojni izazovi čije rešavanje zahteva uključivanje čitave svetske zajednice, i da je zato fokus na Globalnoj razvojnoj inicijativi, visokokvalitetnim programima, uvođenju stranih direktnih investicija, kao i mnoštvu razvojnih i investicionih foruma, konferencija, paviljona, dijaloga i potpisivanja važnih dokumenata koji će se odigrati u okviru ovog Sajmarekla je ona.

Navodeći da ekonomski uspon Kine za ostatak sveta treba da bude podsticaj i razvojna šansa, a nikako izvor straha, budući da konkurencija na svetskoj sceni može suštinski doprineti da idemo napred i razvijamo se, Gojković je rekla i da je istovremeno važno da privredni razvoj, moderna naučna i tehnološka dostignuća budu u službi čitave svetske zajednice, a ne privilegovane manjine.

Potpredsednica Vlade je naglasila da ekonomija Srbije vidi samo koristi od strateškog
partnerstva sa prijateljskom Kinom.

"Ponosni smo na činjenicu da sa našim kineskim prijateljima realizujemo strateške infrastrukturne projekte u Srbiji vredne više milijardi dolara - izgradnju važnih drumskih arterija kao što je Koridor 11, železničke pruge Beograd-Budimpešta, novi most preko reke Save, kao nastavak uspešne saradnje na već završenim kapitalnim projektima u prethodnom periodu. Takođe, dolazak velikih kineskih kompanija kao investitora - Ziđina, Hbisa, Linglonga, dalo je vetar u leđa daljem snažnom ekonomskom razvoju Srbije, a kineski investitori su danas vodeći srpski izvoznici u svet", izjavila je Gojković.

Ona je podsetila da je Kina 2021. i 2022. godine bila najveći strani investitor u Srbiji, i da se u periodu 2010-2022. godine po ukupnom prilivu investicija nalazi na drugom mestu. Samo u prošloj godini priliv investicija iz Kine dostigao je 1,5 milijardu američkih dolara, a kineske kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 28.000 radnika.

Gojković je istakla da je Kina trenutno drugi spoljnotrgovinski partner Srbije, prvi u uvozu i na 5. mestu po vrednosti izvoza. Tokom poslednjih 10 godina izvoz Srbije u Kinu je povećan čak 185 puta, a samo u protekle tri godine je porastao 3,3 puta, dok je pre samo nekoliko godina udeo izvoza u Kinu meren promilima, precizirala je potpredsednica Vlade.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je u ovoj godini, uprkos svim izazovima u globalnim
trgovinskim tokovima, naša robna razmena nastavila trend snažnog rasta i da za ovakav
rezultat veliku zaslugu imaju kineski investitori, kao što je kompanija Ziđin, navodi se u saopštenju Vlade.

(EURACTIV.rs)