Ekonomija

ŠTA SE DEŠAVA SA UKRAJINSKOM EKONOMIJOM? Premašene sve prognoze, ali Svetska banka nije toliko optimistična

Autor Aleksandra Vrbica

Preduzeća i stanovnici prilagodili su se ratnoj realnosti, a ekonomija je imala bolje rezultate nego što se očekivalo.

Izvor: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Bruto domaći proizvod Ukrajine porastao je za 2,2 odsto na godišnjem nivou u prvih sedam meseci 2023. godine, saopštilo je u sredu Ministarstvo ekonomije.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je ekonomija počela da se oporavlja nakon izuzetno teške 2022. godine, kada je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu. Ekonomija se prošle godine smanjila za oko jednu trećinu u najvećem godišnjem padu u više od 30 godina ukrajinske nezavisnosti.

Ali preduzeća i stanovnici prilagodili su se ratnoj realnosti, a ekonomija je imala bolje rezultate nego što se očekivalo.

Nadija Bigun, zamenica ministra ekonomije, rekla je da je broj ukrajinskih preduzetnika premašio nivoe pre rata.

"Imamo pozitivne vesti - ukrajinski biznis se oporavlja i broj registrovanih preduzetnika raste. Od sredine leta imamo oko 2 miliona preduzetnika", rekla je ona u saopštenju. "Ekonomski rast je veoma važan za nas jer finansiramo naše oružane snage zahvaljujući poreskim prihodima od preduzeća."

Ekonomska otpornost Ukrajine podstakla je vladu da poboljša svoje prognoze za ovu godinu.

Centralna banka je povećala prognozu rasta BDP-a na 2,9 odsto u 2023. sa ranijeg cilja od 2 odsto i očekuje da će se privredni rast ubrzati na 3,5 odsto sledeće godine.

Zapadni zajmodavci Ukrajine su oprezniji. Svetska banka očekuje rast BDP-a od 0,5 odsto u 2023. godini.

(EURACTIV.rs)