Ekonomija

POSTIGNUT DOGOVOR O POVEĆANJU MINIMALCA? Trenutno bez detalja, oglasio se Siniša Mali

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade postigli su dogovor o povećanju minimalne zarade, ali će konkretni detalji biti saopšteni 7. septembra, saznaje RTS. Sindikati tvrde drugačije.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Nova runda razgovora o povećanju minimalne plate od januara održana je danas.

Tokom današnjih pregovora, nije izgledalo da će predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade doći do kompromisa, navodi se.

Međutim, kako ovaj portal nezvanično saznaje, dogovor o povećanju minimalca je postignut, ali će konkretni detalji biti saopšteni 7. septembra.

Posle današnjeg sastanka oglasio se samo ministar finansija Siniša Mali na društvenim mrežama.

"Očekujemo da početkom septembra bude poznat i tačan iznos minimalne zarade, ali to će svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji. Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu", objavio je Mali.

Trenutno, minimalac je oko 40.000 dinara. Država je predložila povećanje na 47.000, a sindikati traže 52.000 dinara – koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Istovremeno, Vlada je poslodavcima ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Odluka o visini povećanja minimalne zarade, prema Zakonu o radu mora biti doneta do 15. septembra, a ako se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera države, poslodavaca i reperezentativnih sindikata, konačnu odluku donosi država.

Da li je zaista došlo do dogovora?

Međutim, predstavnici sindikata tvrde da nije došlo do dogovora.

"Nikakav dogovor oko iznosa minimalne zarade za 2024. godinu između sindikata i i predstavnika vlasti nije postignut. Pregovori se nastavljaju 7. septembra. Nema nikakvog pomaka, pošto su sindikati ostali pri svom stavu da najniža zarada mora da bude jednaka iznosu minimalne potrošačke korpe (52.000 dinara), što ostali socijalni partneri ne podržavaju", rekao je za Kurir Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Kako piše ovaj list, razmimoilaženja po ovom pitanju postoje i u samom sindikatu, pošto mnogi članovi rukovodstva SSSS i dalje insistiraju na tome da minimalac mora da bude najpre povećan od 1.septembra, a da se tek onda razgovara o iznosu koji će važiti od 1. januara 2024.

"Čini mi se da je sve unapred dogovoreno" kaže Mihajlović.

(EURACTIV.rs)