Ekonomija

JOŠ JEDAN NEMAČKI GIGANT STAVIO KATANAC NA BRAVU: Čuvena fabrika borbu za opstanak završava stečajem

Nakon neuspelih pokušaja privlačenja investitora, perspektive za očuvanje poslovanja postale su sve sumornije

Izvor: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Nakon sto godina postojanja, renomirana nemačka kompanija za narudžbu poštom Klingel, započela je stečajni postupak. Iako su se nadale spasu putem restrukturiranja, kompanija nije uspela pronaći novog investitora u teškim ekonomskim vremenima.

Trenutna ekonomska situacija u Nemačkoj značajno je pogodila trgovce u modnoj industriji, a kompanija Klingel nije izuzetak. Nakon neuspelih pokušaja privlačenja investitora, perspektive za očuvanje poslovanja postale su sve sumornije.

Do kraja januara sledeće godine, kupci će i dalje moći naručivati proizvode putem kompanije, nakon čega će se kompanijin rad prekinuti. Ovaj korak, iako bolan, postao je neizbežan nakon što novi investitor nije pronađen, kako je saopšteno u ponedeljak u Pforzheimu.

Više od 1.300 preostalih zaposlenih suočava se s neizvesnom budućnošću nakon obaveštenja o odluci odbora poverilaca. Uprava kompanije je istakla da je donošenje ovakve odluke bilo teško, ali da jednostavno nisu imali drugih opcija.

Kompanija Klingel započela je postupak restrukturiranja u maju ove godine, sa nadom da će digitalizacija, prodajne i marketinške inicijative, kao i fokus na internet trgovinu, pomoći u očuvanju poslovanja. Međutim, nesigurnost u industriji i nedostatak zainteresovanih investitora sprečili su ostvarenje ovih planova.

Nakon stečaja, pojedini brendovi i internetske trgovine Klingel Grupe mogli bi naći nove vlasnike putem razgovora o otkupu prava na žigove, online trgovina i listi kupaca. Iako se kompanija gasi, kupci će imati priliku da nastave naručivati proizvode sve do proleća 2024. godine.

Odluka o stečaju neće uticati na kompaniju Schneider GmbH & Co. KG, koja se takođe nalazi u postupku samouprave. U međuvremenu, razgovori sa potencijalnim investitorima nastaviće se kako bi se očuvala radna mesta u drugim društvima iz grupacije, koja ukupno zapošljavaju više od 250 ljudi i nisu u stečajnom postupku.

(EURACTIV.rs)