Ekonomija

CENA STRUJE PODELILA NEMAČKU VLADU: Kakve olakšice predlažu političari, šta je realno za realizaciju?

Poslanička grupa SPD-a poslala je zahtev za uvođenje subvencionisane cene električne energije od 5 centi po kilovat satu za određene industrije u narednih pet godina

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka vlada podeljena je oko predloga da li da subvencioniše cene električne energije za energetski intenzivne industrije, a pozivi za olakšice postaju sve glasniji, povećavajući pritisak na kancelara Olafa Šolca.

Poslanička grupa Šolcovog SPD-a poslala je zahtev za uvođenje subvencionisane cene električne energije od 5 centi po kilovat satu za određene industrije u narednih pet godina.

"Ova transformaciona cena električne energije trebalo bi da bude odobrena i kompanijama koje koriste električnu energiju i ključnim sektorima industrijske transformacije, kao što su oni definisani evropskim "Net Zero Industri Act" u okviru Zelenog industrijskog plana", navodi se u dokumentu.

On je ranije govorio o ovoj temi, tvrdeći da "država ne može da priušti subvencije".

Kako se nemački proizvođači bore sa višim cenama gasa i struje nakon što se zemlja odbila od ruskog gasa, ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) prvobitno je predložio da se subvencionišu cene električne energije za energetski intenzivne industrije, kao što su proizvođači hemijskih proizvoda ili čelika.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ovo bi trebalo da zadrži industrije u zemlji koje bi inače mogle da presele svoju proizvodnju.

Habek, koji je inače tvorac ideje o "premosnoj ceni električne energije" od 6 centi za 80 odsto potreba teške industrije do 2030. godine, rekao je da je "pitanje: da ne pozajmljuje novac ili da nema više industrije" i da će stoga se odlučite za preuzimanje većeg duga.

Unutar vladajuće koalicije tri stranke, subvencionisanje cena struje je sporno pitanje, jer je ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) rekao da pravno nije moguće iskoristiti preostala sredstva iz "zaštitnog štita" od 200 milijardi evra za takvu šemu subvencija na način na koji je Habekov ministarstvo je predložilo.

Upitan u petak, 25. avgusta, da li će subvencionisana cena struje biti na dnevnom redu sastanka u Mesebergu, portparol vlade je rekao ne želi da spekuliše o mogućim ishodima pregovora u povlačenju.

Smanjite potrošnju u odnosu na subvencionisanje industrije

Lindner želi da smanji javnu potrošnju i iz takozvanih "budžeta u senci" koje je vlada uveliko koristila u poslednjih nekoliko godina, pošto želi da se vrati na "dužničku kočnicu" zemlje.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

On takođe tvrdi da javnu potrošnju vidi kao podsticanje inflacije i pritisak na cene.

Za svoju poziciju, Lindner je takođe dobio podršku naučnog savetodavnog odbora svog ministarstva, koji je tvrdio da će cene električne energije verovatno ostati više u Nemačkoj nego u drugim zemljama i da ne bi imalo smisla pokušavati da se subvencioniše protiv ovog nedostatka. .

"Ako nije verovatno da ćete imati ove prednosti u energetsko-intenzivnoj industriji, onda se kladite na pogrešnog konja ako još uvek ulažete novac tamo", rekao je Alfons Vajhenrider, zamenik šefa savetodavnog odbora, za EURACTIV u avgustu .

Međutim, članovi Habekove Zelene stranke pojačali su pritisak na Šolca, a ministar energetike Donje Saksonije Kristijan Mejer (Zeleni) je objavio na mrežama da je "hitno potrebna transformaciona cena električne energije koju je predložio Robert Habek".

Otpor manjih zemalja EU

Ne samo u Nemačkoj, već i u drugim zemljama EU, predlog za subvencionisanu cenu struje za nemačku industriju nailazi na otpor.

"Manje zemlje članice EU utiču na komesarku za konkurenciju kako bi osigurala da joj ne bude dozvoljeno da to odobri ni pod kojim okolnostima", rekao je Volfgang Šmit (SPD), specijalni ministar i blizak saveznik Olafa Šolca, na događaju u julu.

I sama šefica EU za konkurenciju Margret Vestager pozvala je na pažnju prilikom sprovođenja subvencija za cene električne energije za određene industrije, upozoravajući da bi manje kompanije mogle biti u nepovoljnom položaju.

Stoga bi alternativa za Berlin mogla biti širenje smanjenja poreza na struju, što bi takođe smanjilo cene struje za manje kompanije i privatna domaćinstva, što mnogi stručnjaci takođe vide kao manje narušavanje konkurencije od subvencije.

(EURACTIV.rs)