Ekonomija

ŠEST NOVIH DRŽAVA ULAZI U BRIKS: Razgovaralo se o napuštanju dolara, da li je moguća zajednička valuta?

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik sirove nafte, pozvana je da postane punopravna članica ekonomskog bloka BRIKS, zajedno sa Iranom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Argentinom, Egiptom i Etiopijom.

Izvor: EPA/SERGEI ILNITSKY

Proširenje u BRIKS-u najavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

Svih šest zenmalja pozvani da se pridruže BRIKS-u su već izrazili interesovanje da se pridruže.

"Članstvo će stupiti na snagu od prvog januara 2024. godine", rekao je Ramafosa.

Vest je stigla poslednjeg dana ovogodišnjeg samita velikih ekonomija BRIKS-a u Johanesburgu, u Južnoj Africi, i označava prvo proširenje grupe od 2010. Grupa trenutno uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u video poruci čestitao novim članicama BRIKS-a, dodajući da će globalni uticaj bloka nastaviti da raste.

"Želeo bih da čestitam novim članovima koji će sledeće godine raditi u punom formatu", rekao je Putin.

"I želeo bih da uverim sve naše kolege da ćemo nastaviti posao koji smo danas započeli na širenju uticaja BRIKS-a u svetu.Pod tim mislim na uspostavljanje praktičnog rada sa novim članicama i sa onima koji će raditi u BRIKS-u sa našim partnerima i želeli bi da rade sa nama", dodao je ruski predsednik.

Zajednička valuta?

Putin je takođe rekao da je pitanje zajedničke valute za zemlje BRIKS-a "teško pitanje", ali je dodao da se "krećemo ka rešavanju ovih problema".

Indijski premijer Narendra Modi takođe je pozdravio proširenje, rekavši da je njegova zemlja oduvek verovala da će dodavanje novih članica ojačati blok.

Ovo saopštenje stavlja Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika sirove nafte, u isti ekonomski blok sa najvećim svetskim uvoznikom nafte, Kinom.

Širenje bloka je pokrenulo pitanja potencijalne dedolarizacije. Međutim, analitičari kažu da je valuta BRIKS-a "malo verovatna" u bliskoj budućnosti.

(EURACTIV.rs)