Ekonomija

NA ZIMU BEZ SUBVENCIJA ZA STRUJU ZA INDUSTRIJU: Nemački kancelar za trajno sniženje cene električne energije

Autor Milena Antonijević

Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je da država neće biti u prilici da omogući subvencije za struju za industriju. Kako je rekao, država ne može da priušti trajne subvencije na cene električne energije.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Šolc je obrazložio da bi to bi bilo ekonomski pogrešno, fiskalno neispravno i sigurno bi stvorilo pogrešne podsticaje. Šolc je pre nekoliko dana poručio da je od subvencija važnije trajno sniziti cenu električne energije, piše Politika.

Nemački kancelar je i ranije govorio o ovoj temi. Pre nekoliko meseci saopštio da je ključ za snižavanje cena energije za nemačku industriju povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministar ekonomije Robert Habek smatra da bi smanjena cena električne energije za industriju trebalo da važi u ograničenom vremenskom periodu za kompanije koje su posebno energetski intenzivne i koje su u velikoj meri izložene međunarodnoj konkurenciji.

Nemački industrijalci već neko vreme upozoravaju da su cene struje previsoke u poređenju sa drugim zemljama, što nemačku tešku industriju stavlja u strukturno nepovoljan položaj u odnosu na druge zemlje, kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina, prenosi RT.

Nemačko ministarstvo na čelu sa Robertom Habekom ranije je objavilo plan za subvencionisanu cenu od šest centi po kilovat satu do 2030. godine, ali je ministarstvo finansija odustalo od šeme subvencija, uz obrazloženje da se ne uklapaju u budžet.

(EURACTIV.rs)