Ekonomija

REKORDAN BROJ PROPALIH KOMPANIJA U EVROPI: Koje industrije predvode neslavnu listu firmi koje su bankrotirale?

Broj bankrota u Evropskoj uniji dostigao je najviši nivo od 2015. u drugom kvartalu ove godine.

Izvor: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ovu neslavnu listu bankrota predvode kompanije u sektoru usluga smeštaja i ishrane, saopštila je u agencija za statistiku Evorpske unije Evrostat.

Broj kompanija koje su bankrotirale u periodu od aprila do juna bio je odsto odsto veći nego u prethodnom kvartalu, što predstavlja šesti uzastopni porast, saopštio je Eurostat.

Broj otvaranja i registrovanja novih kompanije se smanjio u navedenom periodu, ali je i dalje veći nego u periodu 2015-2022, dodala je agencija.

Dok su svi sektori privrede zabeležili trend povećanja broja stečajeva, najviše su pogođene usluge smeštaja i ishrane, sa povećanjem od 24 odsto u odnosu na prethodni period.

Broj kompanija koje se gase u sektoru transporta i skladištenja porastao je za 15 odsto u odnosu na kvartal, dok je u sektoru obrazovanja, zdravstva i društvenih delatnosti rast iznosio 10 odsto.

U poređenju sa prepandemijskim četvrtim kvartalom 2019, broj bankrota je u drugom tromesečju 2023. bio veći u većini sektora, a najveći rast je takođe registrovan u sektorima smeštaja i ugostiteljstva (82,5 odsto) i transporta i skladištenja (56,7 odsto).

Manji broj preduzeća je otišao u stečaj u odnosu na poslednja tri meseca 2019. samo u dva sektora – industriji (11,5 odsto manje) i građevinarstvu (2,7 odsto).

Broj novootvorenih preduzeća u drugom tromesečju blago je opao za 0,6 odsto u odnosu na prva tri meseca ove godine, kada je zabeležen rast od 2 odsto.

U Poljskoj, Bugarskoj i Danskoj najviše se smanjila registracija novih preduzeća, a najveći rast je zabeležen u Irskoj, Slovačkoj i Nemačkoj.

(EURACTIV.rs)