Ekonomija

ZAŠTO PROPADA KINESKA EKONOMIJA? Poznati investitor pred gubitkom od 7,6 milijardi $

Autor Aleksandra Vrbica

Nezaposlenost mladih, nagli pad izvoza, a sad i gubitak Country Garden-a koji je procenjen na više milijardi dolara idu u prilog onome što američki predsednik Džo Bajden naziva "tempiranom bombom", kada je u pitanju kineska ekonomija.

Izvor: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Country Garden, koji je jedan od najvećih kineskih investitora, upozorio je da bi mogao imati gubitak do 7,6 milijardi dolara u prvih šest meseci ove godine. Ovo saopštenje je najnoviji znak velikih problema sa kojima se suočava druga po veličini svetska ekonomija.

Zvanične brojke ove nedelje pokazale su da je Kina pala u deflaciju prvi put u više od dve godine. Izvoz je takođe naglo opao, dok je nezaposlenost mladih rekordno visoka.

Akcije kompanije Country Garden Holdings pale su za više od 5% u trgovini u Hong Kongu u petak popodne.

"Očekuje se da će Country Garden zabeležiti neto gubitak u rasponu od približno 6,24 milijarde dolara do 7,6 milijardi dolara za prvih šest meseci, zaključno sa 30. junom 2023.", navodi kompanija u saopštenju Hongkonškoj berzi.

Očekivani gubitak su uporedili sa profitom od 265 miliona dolara za isto vreme prošle godine. Kompanija je takođe saopštila da je osnovala specijalnu radnu grupu, na čelu sa njenim predsednikom Jangom Huijanom, kako bi pronašli način da preokrenu posao.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Ranije u četvrtak, rejting agencija Moody's snizila je rejting kompanije, navodeći "povećane rizike likvidnosti i refinansiranja".

Do toga je došlo kada se Kina suočila sa brojnim ekonomskim izazovima, koji su postavili pitanja o tempu njenog oporavka nakon pandemije.

Ranije ove sedmice, zvanični podaci su pokazali da je izvoz zemlje u julu pao za 14,5% više od očekivanog u poređenju sa godinom ranije, dok je uvoz opao za 12,4%.

Nezaposlenost mladih, koja je rekordno visoka, takođe se pomno prati jer se očekuje da će rekordnih 11,58 miliona diplomaca ove godine ući na tržište rada.

U četvrtak je američki predsednik Džo Bajden rekao da rastući ekonomski problemi čine Kinu "tempiranom bombom". On je takođe rekao da je "Kina u nevolji" jer je istakao visoku nezaposlenost i starenje radne snage.

Zemlja se takođe suočava sa rastućim dugom lokalnih samouprava i izazovima na tržištu nekretnina.

Prošlog meseca, Evergrande, koja je nekada bila najveća kineska kompanija za nekretnine, otkrila je da je 2021. i 2022. izgubila ukupno 81,1 milijardu dolara. Do toga je došlo kada je firma, koja je kasnila sa plaćanjem svojih dugova krajem 2021. godine, prijavila investitorima svoju davno zakasnelu zaradu. Evergrande se bori sa dugom od oko 300 milijardi dolara.

Ogromni gubici naglašavaju koliko je investitora poslednjih godina potresla kriza tržišta nekretnina u Kini.

Problemi u sektoru nekretnina u Kini mogu imati veliki uticaj na zemlju jer on čini oko trećinu ekonomije.

(EURACTIV.rs)