Ekonomija

UJEDINJENE NACIJE JOŠ JEDNOM POHVALILE RAD SRPSKOG KATASTRA: Prepoznat kao institucija koja služi kao primer u svetu

Autor Milena Antonijević

Na 13. zasedanju Organizacije UN za globalno upravljanje geoprostornim informacijama, Republički geodetski zavod je još jednom prepoznat kao institucija koja svojim reformama i rezultatima služi kao primer svetske prakse.

Izvor: YouTube/screenshot/Republički geodetski zavod

Kako je istaknuto na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, Ujedinjene nacije su pohvalile doprinos Republičkog geodetskog zavoda i Republike Srbije na pripremi strateških okvira i materijala za efikasnu i široku primenu Integrisanog okvira za geoprostorne podatke Ujedinjenih nacija.

Takođe, u okviru prezentacija najboljih svetskih praksi, predstavnici Svetske banke i Ujedinjenih nacija su izdvojili Republički geodetski zavod (RGZ) kao instituciju koja je efikasno sprovela digitalizaciju svojih poslovnih procesa i usluga zahvaljujući korišćenju inovativnih rešenja, dobroj organizaciji, kao i efikasnoj izmeni neophodnih zakonskih okvira i politika.

Naglašeno je i da je Srbija među prvima u svetu izradila Akcini plan za implementaciju Integrisanog okvira za geoprostorne podatke kao i Socio-ekonomske studije uticaja geoprostornih podataka.

Ujedinjene nacije ukazale su veliko priznanje Republičkom geodetskom zavodu poverivši mu organizaciju Konferencije o integraciji statističkih i geoprostornih podataka koji će RGZ organizovati 4. i 5. oktobra 2023. godine u Beogradu zajedno sa Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Organizacijom Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama za Evropu i Eurostat-om.

Na glavnoj sednici 13. zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama u Njujorku, Darko Vučetić, pomoćnik direktora za razvoj i inovacije u RGZ-u je kao član Izvršnog odbora ove organizacije za Evropu, predstavio poziciju svih evropskih zemalja u domenu primene geoprostornih informacija za održivi razvoj i otpornost na klimatske promene, sa posebnim osvrtom na buduće aktivnosti koje treba uraditi kako bi se postigli ciljevi održivog razvoja do 2030 godine. Istaknuta je i važnost dalje saradnje između različitih organizacija i ekspertskih grupa UN.

Učešće delegacije RGZ-a je još jedna potvrda da Republika Srbija i Republički geodetski zavod uživaju veliku međunarodnu reputaciju i ugled zahvaljujući ostvarenim rezultatima i reformi koje naša zemlja sprovodi u ovoj oblasti poslednjih nekoliko godina, objavjeno je na sajtu RGZ-a.

(EURACTIV.rs)