Ekonomija

AMBASADOR UKRAJINE ZA EURACTIV: Izlazak Rusije iz sporazuma o žitu može biti pozitivan za Srbiju

"Za Srbiju to možemo gledati sa pozitivne strane jer je srpsko žito koje je dosta skuplje od ukrajinskog našlo svoje kupce u ovom slučaju", istakao je za EURACTIV ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

Izvor: EURACTIV/Jelena Jevtić

Rusija je izašla iz sporazuma o žitu čime je onemogućen slobodan izvoz žitarica iz crnomorskih luka pod ukrajinskom kontrolom, što može biti pozitivno za Srbiju, rekao je za EURACTIV ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

Kako je odgovorio na naše pitanje o posledicama istupanja Rusije iz sporazuma na Srbiju, ono može biti pozitivno jer je "srpsko žito koje je dosta skuplje od ukrajinskog našlo svoje kupce".

Sve se menja, objašnjava, s obzirom na to da prestaje da važi ovaj sporazum.

"Za Srbiju to možemo gledati sa pozitivne strane jer srpsko žito koje dosta skuplje od ukrajinskog našlo je svoje kupce u ovom slučaju", istakao je za EURACTIV Tolkač.

Kako je naveo, oni ne bi želeli da daju direktne savete Srbiji šta da rade po ovom pitanju, te da "ostaje Srbiji da rešava šta želi i može".

Tolkač je za EURACTIV podsetio da su Srbija i Ukrajina države koje se nalaze na zajedničkom putu – na putu ulaska u Evropsku uniju, na putu "života u jednoj zajednici u evropskoj porodici u kojoj će se pre svega poštovati ljudska prava.

"S obzirom na taj strateški put, naše zemlje pre svega jedna drugoj mogu pomagati na mnogim poljima: da li je to politički ili neki drugi put, to je na njima da odlučuju".

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kakve mere i incijative bi Srbija mogla da preduzme?

Tolkač je u odgovoru na naše pitanje o tome kakve inicijative i mere bi Srbija mogla da preduzme naveo njih nekoliko.

"Pre svega, ono što mi možemo predložiti Srbiji jeste da učestvuju u važnim državnim inicijativama, ukrajinskim događajima koje ona organizuje. Jedan od njih je Samit ukrajinske platforme koji će se uskoro održiti održati. A Samit krimskih platforme treba da potvrdi teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da razmotri vraćanje Krima pod teritoriju Ukrajine".

Druga inicijativa je Mirovni samit predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji bi trebalo da se održi u novembru ove godine. Ovaj samit je, podseća Tolkač, izgrađen na principima Ujedinjenih nacija, a u koja ulaze pitanja koja su od važnosti i bezbednosti, ne samo za Ukrajinu, već i za sve zemlje sveta.

Ambasador Ukrajine u Srbiji iskoristio je priliku da zahvali Srbiji na pruženoj pomoći od početka rata, na mogućnosti koju je Srbija omogućila deci iz Ukrajine, da se izmeste i rehabilituju na teritoriji naše zemlje.

Tolkač je u zvaničnom obraćanju na koneferenciji za medije povodom izlaska Rusije iz žitnog sporazuma rekao da je povlačenje Rusije iz sporazuma "veštački stvorena prehrambena kriza koja je već dovela da rasta cena i gladi u siromašnim zemljama.

Istakao je da je Rusija i pre uspostavljanja koridora za izvoz iz ratom zahvaćene Ukrajine, radila na tome da se Ukrajina povuče sa tržišta žitarica.

"Čak i nakon što je koridor za žito počeo sa radom, kupci su počeli da odbijaju isporuku ukrajinskog žita zato što su brodovi morali da prolaze kroz višestruku proveru, inspekciju i sve je to odlagalo isporuku žita krajnjoj tački. To je negativno uticalo na ulogu Ukrajine na svetskom tržištu i ona se snizila, a nastavila se tendencija da Rusija dobija nove usluge i nove prihode. Kao i obično svi ti prihodi išli su vojnom sektoru", navodi Tolkač.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

On je podsetio da se 65 odsto ukrajinskih žitarica šalje u najugroženije zemlje na svetu, a ovom prilikom osudio je i nameru Rusije da, kako je naveo, "besplatno pokloni žito afričkim zemljama koje je zapravo zaplećenjeno od Ukrajine".

Istakao je i da će se povlačenje Rusije odraziti negativno ne samo na Ukrajinu već in a sve ostale zemlje sveta.

"Posledice povlačenja Rusije iz ovog sporazuma osetile su se odmah jer je već sutradan cena pšenice porasla za 33 odsto i osetila se glad u određenim zemljama sveta", ističe ambasador Ukrajine Volodim Tolkač.

Podsetimo, EURACTIV je već pisao o tome kakve će posledice istupanje Rusije iz ovog sporazuma imati na Srbiju, posebno kada govorimo o poskupljenju osnovnih životnih namirnica.

(EURACTIV.rs)