Ekonomija

EU ODOBRILA NEMAČKOJ DRŽAVNU POMOĆ OD 2 MILIJARDE EVRA ZA ŽELEZARU: Osim revitalizacije sektora, cilj- zelena industrija

Autor Milena Antonijević

Nemačka je dobila zeleno svetlo za proizvodnju takozvanog zelenog čelika. Sa odobravanjem 2 milijarde evra, Evropska komisija pruža preko potrebnu pomoć oslabljenom sektoru čelika u zemlji.

Izvor: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nakon razmatranja da li je to u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći, Komisija je odlučila da podrži planove Nemačke  da uloži 2 milijarde evra u novu fabriku Tisenkrupa.  Ona bi trebalo da bude otvorena 2026. godine, uz sredstva koja dolaze od savezne vlade i države Severna Rajna-Vestfalija.

„Ovo je izuzetno važna odluka za zaštitu klime i Nemačku kao industrijsku bazu. Ne manje važno, radi se o mnogim poslovima koji su budućnost", rekao je nemački ministar zelene ekonomije Robert Habek u odgovoru na najavu Komisije.

Komisija je u sredu već dozvolila nemačkoj državi da podrži privatne investicije povezane sa zelenom tranzicijom sa do 3 milijarde evra. Margrete Vestager, odlazeća komesarka EU za konkurenciju, nazvala je nemačke planove „važnim korakom ka evropskim ambicioznim klimatskim ciljevima".

Fabrika ThissenKrupp je pozdravljena kao važna prekretnica u zelenoj tranziciji, a ministarstvo se nada da će sama smanjiti emisije nemačke industrije čelika za 6%.

U početku će raditi na prirodni gas, ali će kasnije preći na proizvodnju čelika u potpunosti od zelenog vodonika do 2037. godine, nešto što je Habeck slavio „kao važan impuls za poslovanje sa vodonikom u Nemačkoj i Evropi".

Odobrenje Komisije takođe pruža preko potreban podsticaj za oslabljenu industriju čelika u Nemačkoj, koja čini trećinu industrijskih emisija u zemlji, što je čini ključnim ciljem za zelenu tranziciju.

Kao i Thissenkrupp, za proizvođače čelika u Nemačkoj se kaže da nisu u mogućnosti da finansiraju tehnološke promene zbog loših investicionih izgleda i visokih troškova proizvodnje i energije.

U međuvremenu, očekuje se da će konkurentske kompanije iz inostranstva nastaviti da proizvode jeftiniji, prljaviji čelik sve do druge polovine veka.

(EURACTIV.rs)