Ekonomija

NAJDUŽI ZDRAVSTVENI ŠTRAJK U ISTORIJI ZEMLJE: Desetine hiljada lekara obustavilo rad, traže povećanje plata od 35%

Desetine hiljada lekara u Velikoj Britaniji štrajkuje narednih pet dana. Ovo je najduži štrajk u britanskom zdravstvu do sada.

Izvor: EPA-EFE/Andy Rain

Mlađi lekari u Velikoj Britaniji traže povećanje plata od 35 odsto kako bi se nivo plate vratio na onaj iz 2008. godine, uzimajući u obzir inflaciju.

Lekari koji su u ranoj fazi svoje karijere, obustavili su rad u 7 sati ujutro. Hiljade planiranih termina i intervencija biće odloženo dok se ne izvrši premeštaj da stariji lekara popune mesta kako bi pružili hitnu pomoć, pre nego što i sami krenu u štrajk sledeće nedelje, piše BBC.

U međuvremenu, oko 75.000 mlađih lekara u Engleskoj ima više posla, jer su liste čekanja pacijenata rekordno visoke nakon pandemije koronavirusa.

Ministar zdravstva Stiv Barkli kaže da potražnja od 35 odsto za povećanje plate nije razumna niti pristupačna, ali lekari kažu da je potrebna da bi se održao korak sa rastućom inflacijom.

Premijer poziva na prekid štrajka

Premijer Riši Sunak pozvao je Britansko medicinsko udruženje (BMA) da "uradi pravu stvar" i obustavi štrajkove.

Izvor: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Predsednik Saveta BMA, profesor Fil Banfild, rekao je za BBC da iako je 6 odsto razumna polazna tačka, ponuda možda neće biti dovoljna da okonča spor ili spreči lekare da napuste NHS (National Health Service - Nacionalna zdravstvena sližba)".

Mlađi lekari čine oko polovine svih bolničkih lekara u Engleskoj i četvrtinu svih lekara koji rade u ordinacijama opšte prakse. BMA ima više od 46.000 mlađih doktora u Velikoj Britaniji.

Javni servis Velike Britanije BBC je objavio detaljna uputstva šta da rade građani u slučaju da im je potrebna medicinska nega, a do nje no mogu da dođu.

“Ovaj petodnevni odlazak mlađih lekara će imati uticaj na hiljade pacijenata, ugroziti njihovu bezbednost i osujetiti napore da se smanje liste čekanja NHS-a. Zahtev za povećanjem plata od 35 odsto ili više je nerazuman i rizikuje da podstakne inflaciju, što sve čini siromašnijim“, rekao je ministar zdravlja Stiv Barkli.

VIsoka inflacija i dalje problem u Velikoj Britaniji

Inače, Britanija se uporno bori sa visokom inflacijom. Rast cena je podstaknut problemima u lancu snabdevanja kao rezultat pandemije, a zatim i ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega su cene energije i hrane porasle.

Iako je inflacija blago pala sa svog vrhunca na 8,7 odsto, ona je i dalje daleko iznad nivoa od dva odsto koji je Banka Engleske postavila kao cilj.

(EURACTIV.rs)