Ekonomija

SKAČE MINIMALNA PLATA U NEMAČKOJ: Zarađivaće najmanje 2.054 evra mesečno, ali im "nije dovoljno"

Nemačka bi trebalo da poveća minimalnu satnicu za 3,4 odsto, sa 12 na 12,41 evro od 2024. godine, na osnovu predloga Nacionalne komisije za minimalnu zaradu. Sindikati tvrde da ovo povećanje neće biti dovoljno da pokrije inflaciju.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Očekuje se da će minimalna satnica porasti opet 2025. godine, takođe za 41 cent, tako da će ona doći na 12,82 evra. Ovo je saopštio minister rada Hubertus Hajl koji je rekao da je prihvatio predlog, iako “može da razume da su neki želeli više”.

Na ovaj način će se povećati plata za skoro 6 miliona ljudi.

Povećanje minimalne zarade koja je u oktobru porasla na 12 evra po satu sa 10,45 evra, bilo je jedno od ključnih izbornih obećanja kancelara Olafa Šolca i njegovih socijaldemokrata.

Samo je Luksemburg pre Nemačke

Zemlja ima drugu najvišu minimalnu zaradu u Evropskoj uniji iza Luksemburga, koji nalaže mesečni minimum od 2.387 evra. Prema promenama, najveća ekonomija evrozone bi od 2024. godine zarađivala najmanje 2.054 evra mesečno.

Još samo četiri zemlje EU imaju nacionalnu minimalnu zaradu iznad 1.500 evra mesečno - Belgija, Holandija, Irska i Francuska, pokazali su podaci Evrostata.

Tvrdoglavo visoka inflacija i povećanje kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke značajno su umanjili kupovnu moć ljudi u najvećoj evropskoj ekonomiji. Poslovno raspoloženje je takođe opadalo.

Carsten Brzeski, globalni šef makro sektora u ING-u, rekao je da nagli porast inflacije posebno pogađa niže prihode, tako da je još jedno povećanje minimalne plate bilo opravdano, ali je predloženo povećanje ovog puta premalo.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

“Povećanje koje je sada predloženo je veoma umereno i premalo je da bi nadoknadilo povećane troškove života“, rekao je on.

Joerg Kraemer, glavni ekonomista u Commerzbank, rekao je da je predlog umeren u poređenju sa povećanjem od 15 odsto u oktobru prošle godine, zbog čega su troškovi rada naglo porasli u nižim rasponima plata.

“Kompanije će to pokušati da prenesu na svoje kupce, što bi trebalo da utiče na to da osnovna inflacija za sada ostane visoka“, rekao je Kremer.

Komisija podeljena

To je bio prvi put da je Komisija za minimalnu platu – telo koje se sastoji od poslodavaca i predstavnika sindikata – dala svoj predlog većinom glasova, a ne jednoglasnim konsenzusom.

"Mišljenja su bila veoma različita", rekla je predsednica Komisije Kristijan Šonefeld.

“Grupe poslodavaca kažu da se kompanije već suočavaju sa teškim uslovima. Preporuke su delovale kao mere. Ne smemo zaboraviti da se trenutno nalazimo pred ekonomskom recesijom” reklo je udruženje za veleprodaju i spoljnu trgovinu BGA.

Stefan Kercel iz Nemačke konfederacije sindikata rekao je da je minimalna zarada trebalo da se poveća na najmanje 13,50 evra na sat.

Nemačka će morati da primeni direktivu EU o minimalnim platama najkasnije do kraja 2024. godine – postavljanje minimalnih plata na najmanje 60 odsto prosečne za zaposlene sa punim radnim vremenom, odnosno više od 14 evra na sat u Nemačkoj.

(EURACTIV.rs)

Tagovi