Ekonomija

KOLIKA JE PROSEČNA PLATA U BELORUSIJI? Primaju 500 evra manje od svojih komšija Rusa, a hleb plaćaju 25 dinara

Mnogima u svetu poznata kao “poslednja diktatura u svetu”, Belorusija, trenutno je poznata i po bezrezervnoj podršci Rusiji u ratu u Ukrajini. A kako žive stanovnici ove zemlje?

Izvor: EPA-EFE/STR

Osim toga, zemlja na čijem je čelu “poslednji svetski diktator”, Aleksander Lukašenko, toliko je ekonomski zavisna od svoje susedne nadmoćne Rusije, da je, moglo bi se oceniti, čudo kako su do sada uspeli da očuvaju svoju teritorijalnu nezavisnost.

Belorusija sa svojih nešto manje od deset miliona stanovnika deli granice sa Poljskom, Letonijom i Litvanijom, članicama Evropske unije. U direktnom susedstvu je Ukrajina, ali i Rusija – zemlja sa 147 miliona stanovnika i bruto domaćim proizvodom od gotovo 1.780 milijardi dolara (u 2021. godini).

Poređenja radi, bruto domaći proizvod, to jest ukupno stvoren domaći dohodak u Belorusiji je svega 68 milijardi dolara, dok je u Srbiji ekonomski dohodak 63 milijardi doalra.

Ovo, naravno, osim sa ozbiljnim ekonomskim predispozicijama i resursima, ima veze i sa velikom razlikom u broju stanovnika, ali ako bismo priču o ekonomskoj razlici između Rusije i Belorusije preveli na jezik prosečne mesečne plate, onda bi sve bilo jasnije.

Kolika je prosečna plata u Belorusiji?

Dakle, prosečna mesečna plata, prema zvaničnim podacima iz januara 2023. godine, a koje je pružilo Nacionalno statističko telo u Belorusiji, iznosi 1.684 beloruskih rublji, odnosno oko 71.500 dinara. Kako pokazuju njihovi zvanični podaci, plate se u ovoj zemlji kreću od minimalnih 270 evra, što je oko 740 beloruskih rubalja, a oko 31.500 dinara, do maksimalne plate od 4.750 evra ili 556.400 dinara mesečno.

Zaposleni u Belorusiji mogu očekivati povećanje plate od otprilike osam odsto na svakih 19 meseci, pokazali su zvanični podaci. Međutim, na to utiče vrsta industrije, odnosno profesija, ali i nivo radnog iskustva i obrazovanja, kao i u velikom broju zemalja širom Evrope.

Koji su poslovi najplaćeniji u Belorusiji?

Među poslovima koji su najplaćeniji u ovoj zemlji su menadžeri u bankarstvu čiji je raspon plate od 157.000 dinara (3.700 BYN) pa sve do skoro 450.000 dinara, podnosno 10.600 BYN.

Izvor: EPA-EFE/STR

Takođe, u ovoj zemlji su dobro plaćeni i IT radnici, kao i oni koji se bave medicinskim radom. Među njima su lekari i hirurzi koji su plaćeni od 680.000 do 705.000 dinara, prevedeno sa beloruskih rubalja.

Kako priča ne bi bila nepotpuna, bitno je pomenuti i troškove života u Belorusiji, koji važe za prilično niske u odnosu na druge evropske zemlje.

Prema zvaničnim podacima, ma primer, u Minsku (glavnom i najvećem gradu Belorusije), troškovi života za četvoročlanu porodicu bez stanarine su oko 4.403,08 BYN (74.000 dinara). Ako se porodica preseli u bilo koje od ruralnih područja oko Minska, ukupni troškovi života mogu značajno pasti.

Cene hrane u Belorusiji su takođe prilično niske. Na primer, litar mleka košta oko 1,79 BYN (75 dinara), a vekna svežeg belog hleba od 500 g košta oko 25 dinara.

Belorusija ima veoma pristupačan sistem javnog prevoza. Karta za lokalni prevoz u jednom pravcu košta oko manje od 20 dinara a taksi tarife počinju već od oko 70 dinara.

Takođe, važna informacija je da je zvanična inflacija u ovoj zemlji 3,7 odsto, prema poslednjim podacima. Ona je, podsetimo, u padu od polovine prošle godine kada je beloruski lider Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cena u svojoj zemlji.

“Od 6. oktobra zabranjeno je svako poskupljenje. Zabranjeno! Ne od sutra, nego od danas“, rekao je

Lukašenko tada i dodao da je svrha te naredbe da osigura da niko ne može da iskoristi rok za podizanje cena. U tom trenutku inflacija je došla do 17 odsto.

Izvor: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Kako se Belorusija poredi sa drugim zemljama?

Poređenja radi, prosečna plata u Rusiji iznosi 131.000 dinara u domaćoj valuti, a prema prema Salary Explorer-u, plate u Rusiji se krecu od 26.200 RUB (najniži prosek) do 463.000 RUB (najviši prosek). To je, prevedeno u srpsku valutu, od 33.000 dinara pa i čak do pola miliona dinara. Ovo svedoči tome da je razlika u primanjima među građanima Rusije, moglo bi se oceniti, ogromna.

Zakonska minimalna plata u ovoj zemlji iznosi 20.000 dinara u dinarskoj protivvrednosti, a tamnošnji predsednik Vladimir Putin najavio je da će narednih nedelja minimalna zarada i penzije biti povećane za deset odsto. Ovo se objavljuje u vreme kada je ruska privreda suočena sa talasom međunarodnih sankcija bez presedana.

Prosečna medijalna plata u Rusiji iznosi oko 95.000 rubalja mesečno, što je oko 120.000 dinara. Ovo znači da pola stanovnika ove zemlje zarađuje ispod, a pola iznad ove cifre.

A kako je u Srbiji?

Kako je objavio Republički zavod za statistiku, prosečna zarada za april u Srbiji bila je 83.812 dinara.

Medijalna neto zarada za april 2023. godine iznosila je 63.954 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Prostim poređenjem, može se zaključiti da je od tri navedene zemlje Rusija na samom vrhu, s obzirom na to da je prosečna plata u ovoj zemlji 131.000 dinara. Sledi je Srbija sa 84.000 i na kraju je Belorusija sa 71.500 dinara. To znači da je razlika u prosečnim primanjima između Rusa i Belorusa čak 60.000 dinara, odnosno oko 500 evra.

(EURACTIV.rs)