Ekonomija

JEFTINIJI HLEB, POVEĆANJE PLATA U JAVNOM SEKTORU, JEDNOKRATNA POMOĆ ZA DECU: Vučić najavio nove ekonomske mere

Autor Milena Antonijević

U obraćanju naciji u sredu uveče, predsednik Vučić je najavio niz ekonomskih mera. Povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć za decu do 16 godina, pojeftinjenje cene hleba, još 100.000 vaučera za odmore u Srbiji.

Izvor: RTS/screenshot

Predsednik Srbije najavio je povećanje plata u prosveti od 1. septembra za još deset odsto. Takođe, prema najavi, medicinske sestre i tehničari će od 1. septembra dobiti povećanje plata od 5,5 odsto i dodatnih 10 odsto u decembru ili januaru.

„Nadamo se da ćemo imati snage za povećanje od oko 11 odsto za lekare, vojsku i sve ostale u javnom sektoru", istakao je Vučić.

On je najavio i povećanje penzija od 1. oktobra od 5,5 odsto, a od 1. januara 14,5 odsto, što je kumulativno oko 21 odsto, kako je rekao.

„Hleb će biti još jeftiniji, spustićemo cenu sa 57 na 54 dinara. Biće jeftiniji već od petka za tri dinara", pojasnio je predsednik.

On je takođe rekao da će razgovarati sa MMF-om da se odloži povećanje cena struje.

„Doneli smo odluku da damo po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina. Prijavljivanje za ovu pomoć će biti od 20. avgusta do 15. septembra, a isplata oko 25. septembra", kazao je Vučić.

Još jedna od mera je da će biti podeljeno još 100.000 vaučera od po 5.000 dinara za odmor i putovanja u Srbiji.

"Podelićemo od četvrtka još 100.000 jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara i bićemo spremni na još 100.000 jer želimo da ljudi leto i zimu provedu u Srbiji", rekao je Vučić.
Ovu meru obrazložio je i podacima, prema kojima je u prva tri meseca Srbija imala uvećanje prihoda od 40% od turizma.

(EURACTIV.rs)