Ekonomija

NEMAČKA EKONOMIJA U KRIZI: Cena struje pravi najveći problem, ali ima ih još

Autor Milena Antonijević

Zabrinutost za nemačku ekonomiju nastavlja da raste. Sve veći broj preduzeća premešta poslove i proizvodnju u inostranstvo, dok mnogi drugi razmatraju preduzimanje konkretnih mera, pokazalo je istraživanje Saveza nemačkog biznisa (BDI)

Izvor: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Dok je 16% srednjih kompanija koje je BDI intervjuisao već pokrenulo korake za premeštanje delova svog poslovanja, studija je pokazala da još 30% razmatra da sledi njihov primer.

„Skoro dve trećine kompanija koje smo intervjuisali smatraju da su cene energije i resursa među najvećim izazovima“, rekao je predsednik BDI Zigfrid Rusvurm.

„Cene električne energije za preduzeća moraju trajno pasti na konkurentan nivo, inače će zelena transformacija preduzeća propasti“, rekao je on, dodajući da je „odgovornost političara da poboljšaju uslove poslovanja u Nemačkoj. ”

Slične zabrinutosti su se pojavile nakon što su SAD objavile svoj Zakon o smanjenju inflacije (IRA), težak 500 milijardi dolara, koji nudi izdašne subvencije za zelenu industriju.

Kao odgovor na IRA i porast cena energije, gigant električnih automobila Tesla je odbacio neke od svojih ambicioznih planova za izgradnju svoje najveće fabrike baterija u blizini Berlina i najavio u februaru da će se umesto toga fokusirati na američko tržište.

Zabrinutost za nemačku ekonomiju i njenu konkurentnost na globalnom nivou takođe se nedavno pojavila pošto je Evropska komisija prošlog meseca predvidela da će ta zemlja biti među ekonomijama evrozone sa najsporijim rastom 2023. godine, sa visokim troškovima energije i cenama ugljenika u EU koji se više puta navode kao razlozi za podrivanje zemlje kao lokacije za poslovanje.

„Već primećujemo da su ulaganja u energetski intenzivne industrije značajno opala u Nemačkoj“, rekao je za Augsburger Allgemeine u aprilu Klemens Fuest, predsednik Ifo instituta, vodeće nemačke ekonomske istraživačke institucije.

Nemački ministar ekonomije, Robert Habek, aktivno radi na ovom pitanju.

Prošlog meseca je predložio paket mera za smanjenje cene električne energije za preduzeća, uključujući privremene subvencije. Habek je u ponedeljak najavio da će nemačka preduzeća moći da se prijave na šemu „Ugljenični ugovori za razliku“, koja će subvencionisati prelazak na proces proizvodnje bez ugljenika za odabrane kandidate.

U međuvremenu, BDI je pojasnio da vidi potrebu za sveobuhvatnijim reformama.

„Za dalja ulaganja, industrije u Nemačkoj zahtevaju smanjenje birokratije i ciljano smanjenje poreza“, rekao je Russvurm u ponedeljak.

(EURACTIV.rs)