Ekonomija

GDE ZAVRŠAVA RUSKO ZLATO? Tri zemlje ga najviše kupuju, ali je moguće da je to samo obmana

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rusko zlato najviše kupuju Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Turska, ali stručnjaci upozoravaju da je moguće da se tamo pretapa i potom šalje dalje.

Izvor: YouTube/NaLac Technology

Ujedinjeni Arapski Emirati postali su ključno tržište za rusko zlato, otkad su zapadne sankcije zbog invazije na Ukrajinu ukinule tradicionalnije rute izvoza, javlja Rojters.

Podaci ruske carine pokazuju da je u godini otkad je započeta invazija poslato skoro hiljadu pošiljki zlata, a Emirati su uvezli 75,7 tona ruskog zlata vrednog 4,3 milijarde dolara. Poređenja radi, u 2021. uvezeno je samo 1,3 tone zlata.

Kina i Turska su sledeće velike destinacije, koje su uvezle oko 20 tona svaka u periodu između 24. februara prošle i 3. marta ove godine. Upravo u te tri zemlje otišlo je 99,8% ruskog izvezenog zlata.

U danima nakon početka invazije koja traje duže od godinu dana, mnoge multinacionalne banke, pružaoci logističke podrške i rafineri dragocenih materijala prestali su da posluju sa ruskim zlatom. Ranije je ono uglavnom stizalo u London kao jedan od najznačajnijih gradova za skladištenje i trgovinu zlatom.

Od marta 2022, Velika Britanija zabranila je uvoz ruskih zlatnih poluga, a do kraja leta to su učinile i Evropska unija, Švajcarska, SAD, Kanada i Japan. Podaci ruske carine, međutim, pokazuju da su se ruski proizvođači zlata brzo snašli i pronašli nova tržišta.

Luj Marešal, ekspert za nabavku zlata iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, rekao je da postoji rizik da se rusko zlato pretapa, ponovo izliva i potom plasira na tržištima Amerike i Evrope.

Izvor: Ilustracija/EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

"Ako rusko zlato uđe u neku zemlju, potom ga lokalni refiner obradi i proda dalje, onda postoji rizik. Zbog toga je sprovođenje svih mera predostrožnosti ključno za krajnje kupce, koji žele da budu sigurni da poštuju režim sankcija Rusiji", rekao je on.

Komitet za zlatne poluge UAE saopštio je da je država poslovala uz jasne i strikne procese protiv nezakonite robe, pranja novca ili sankcionisanih lica i ustanova.

"Emirati će nastaviti da trguju otvoreno i iskreno sa svojim međunarodnim partnerima, u skladu sa svim aktuelnim međunarodnim normama koje su postavile Ujedinjenje nacije", saopštio je Komitet.

Vašington je upozorio zemlje, među kojima su Emirati i Turska, da bi mogle da izgube pristup tržištu G7 ukoliko posluju sa entitetima koji podležu američkim sankcijama.

Podaci u koje je Rojters imao uvid ne sugerišu da je bilo prekršenja od strane tih zemalja. Nije jasno koji procenat ukupnog izvoza ruskog zlata pokriva izveštaj kojim su obuhvaćeni. Procenjuje se da je Rusija u 2022. proizvela 325 tona zlata, od čega je izvezeno, po tim podacima, 116,3 tone. Nije poznato šta se dogodilo sa ostatkom zlata, mada se pretpostavlja da je ili ostalo u Rusiji, ili je izvezeno u transakcijama koje nisu obuhvaćene tim podacima.

Najveći deo ruskog izvoza zlata u Kinu otišao je u Hong Kong. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da saradnja sa rusijom "neće podleći ometanju ili iznudi trećih strana".

Tursko Ministarstvo finansija nije odgovorilo na upite novinara, kao ni ruska vlada, carinska uprava i centralna banka.

Preusmeravanje ruskog zlata van Londona ne smatra se velikim udarcem, jer to tržište zlata ne zavisi od Rusije. U 2021. godini, rusko zlato činilo je samo trećinu ukupnog uvoza.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U Emiratima, industrija zlata cveta, kao i izvoz zlatnog nakita i poluga. Podaci pokazuju da je godišnje, od 2016. do 2021, uvoženo oko 750 tona čistog zlata. Količine ruskog zlata iz podataka u koje je Rojters imao uvid čine samo desetinu.

Ruske kompanije su, navodno, zlatne poluge prodavale Emiratima po povoljnijoj ceni, odnosno sa popustom od jedan odsto u odnosu na globalni prosek. Zlato je upućivano u rafinerije na pretapanje i ponovno izlivanje. Agencija nije uspela da dobije komentar niti reakciju od četiri najveća ruska rudnika zlata - Norgold, Norilsk Nikl, Polijus i Polimetal.

Izveštaj u najvećem broju slučajeva ne sadrži podatke o krajnjem kupcu, već samo o trgovcima ili kompanijama za transport. Među njima je "Temis Luxury Middle East", ogranak francuske kompanije "Temis Luxury" koji posluje u Dubaiju. Od aprila 2022. do marta 2023. godine ta kompanija je učestvovala u pošiljkama 15,6 tona ruskog zlata, vrednosti oko 863 miliona dolara.

Broka Hoj iz te kompanije naveo je da "Temis Luxury" u potpunosti poštuje zakone i regulative, da ne kupuje rusko zlato i da naloge za transport prihvata od operatora koji nisu pod američkim sankcijama.

Evropske sankcije se uglavnom ne primenjuju na strane ispostave kompanija, pa nije nužno izvući zaključak da su evropske firme koje imaju poslovnice u inostranstvu prekršile zakon.

Logistička firma "Transguard", deo "Emirejts grupe", učestvovala je u prebacivanju 14,6 tona ruskog zlata. Grupa je saopštila da ga nije kupovala, da je poslovala u skladu sa zakonom i da je obustavila transport ruskog zlata.

U Hong Kongu, najviše ovih pošiljki prošlo je kroz kinesku logističku kompaniju "Vpower Finance Security", koja je uvezla 20,5 tona zlata vrednosti veće od milijardu dolara. Ova kompanija nije odgovorila na upite novinara.

(EURACTIV.rs)