Ekonomija

INFLACIJA U VELIKOJ BRITANIJI NE JENJAVA: Cene hrane zabrinjavajuće visoke

Autor Milena Antonijević

Cene hrane u Velikoj Britaniji nastavile su da rastu najbržom stopom poslednjih 45 godina a glavne namirnice poput šećera, mleka i testenina su naglo porasle.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Stopa po kojoj su cene prehrambenih proizvoda rasle neznatno je usporila do aprila, ali je sa procentom od 19,1% blizu rekordnog nivoa.

Do toga dolazi pošto je ukupna stopa inflacije u Velikoj Britaniji naglo pala i dostigla jednocifrene brojke po prvi put od prošlog avgusta.

Međutim, nije opala onoliko koliko se očekivalo i kancelarka je rekla da su cene hrane i dalje "zabrinjavajuće visoke".

Inflacija je mera troškova života i da bi je izračunao, Zavod za nacionalnu statistiku (ONS) vodi evidenciju o cenama stotina svakodnevnih artikala, poznatih kao „korpa dobara“.

Stopa je porasla u poslednjih 18 meseci, pošto su cene hrane i energije porasle, zbog čega su mnoga domaćinstva u krizi.

Kancelar Džeremi Hant rekao je za Bi-Bi-Si da je oštar pad „dobro došao“.

„Međutim, postoje stvari ispod ovih brojeva koje pokazuju da je ova bitka daleko od kraja”, rekao je on.

Inflacija je opala zbog činjenice da se rast cena energenata usporava od ekstremnih skokova pre godinu dana, neposredno nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Ukrajina je takođe veliki proizvođač žitarica i suncokreta, koji se koriste u svemu, od hleba do ulja i stočne hrane. Veleprodajne cene hrane su porasle jer je rat poremetio ukrajinske isporuke.

Ekstremno vreme je takođe uticalo na negativan smer cena hrane. Pogodilo je useve, uključujući repu koja se koristi za proizvodnju šećera, kao i nešto povrća.

Međutim, dok cene hrane nastavljaju da rastu skoro rekordnim stopama, cene osnovnih namirnica kao što su hleb, žitarice, riba, mleko i jaja rastu nešto manje brzo.

„Ako pogledate sa kakvim se cenama suočavaju preduzeća i koliko plaćaju za domaće prehrambene sirovine, to je palo sa preko 15% godišnje prošlog, na manje od 10% ovog meseca“, rekao je glavni ekonomista ONS-a, Grant Ficner.

Cene koje kompanije plaćaju za uvoznu hranu takođe su „znatno pale”.

„Naravno, to se još uvek ne vidi na policama supermarketa”, kazao je on.

Trgovci na malo tvrde da je za opadanje veleprodajnih cena potrebno vreme da se provuče do polica supermarketa zbog dugoročnih ugovora koje obično sklapaju sa proizvođačima hrane.

Uprkos padu inflacije, takozvana bazna inflacija, nastavila je da raste, izazivajući strah da bi rast cena mogao da opstane.

Inflacija je viša u Velikoj Britaniji nego u drugim naprednim zemljama kao što su Nemačka, 7,6%, Francuska, 6,9% i SAD, 4,9%.

Kancelarka u senci laburista, Rejčel Rivs, rekla je su porodice zabrinute jer su cene hrane i drugih osnovnih potrepština i dalje tako visoki.

„Oni će se pitati zašto ova vlada i dalje odbija da se na pravi način pozabavi krizom troškova života i zašto neće uvesti odgovarajući porez na neočekivane prihode na enormne profite naftnih i gasnih giganata”, kazala je ona.

Inflacija je i dalje četiri puta veća od cilja Banke Engleske od 2%. Od marta, Banka Engleske je usporila tempo rasta kamatnih stopa, ali nakon podataka o inflaciji od srede, investitori su se kladili da bi stope mogle da porastu za još procentnih poena na 5,5% do kraja godine.

Nisu samo domaćinstva pogođena naglim rastom cena. Velški farmer Lir Džons rekao je da su poslednjih 12 meseci bili "izazovni" sa porastom cena stočne hrane, đubriva, dizela i električne energije.

Džons, vodi farmu Dervid u Korvenu i ima 32.000 kokošaka i takođe uzgaja goveda.

On je za Bi-Bi-Si rekao da je rat Rusije sa Ukrajinom pojačao pritisak jer on kupuje hranu na globalnim tržištima.

Međutim, on kaže i da postoji „blagi tračak nade za narednih nekoliko meseci“ jer je cena goriva i dizela počela da pada.

(EURACTIV.rs)