Ekonomija

HOLANDIJA IMA PROBLEM SA NEKRETNINAMA: Izgradnja spora, cilj postavljen do 2030. verovatno neće biti ostvaren

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Holandija ima problem sa nekretninama zbog migracije, male raspoloživosti zemljišta i dugog procesa izgradnje.

Izvor: Mondo

Holandija možda neće postići svoje ciljeve izgradnje stambenih nekretnina zbog migracije, rastućih troškova izgradnje i nedostatka raspoloživog zemljišta, rekao je ministar za stanovanje i prostorno planiranje Hugo De Jong (CDA/EPP) u izveštaju o napretku u parlamentu.

Holandija je već nekoliko godina zahvaćena stambenom krizom, a vlada je postavila cilj od 900.000 dodatnih stambenih jedinica koje će biti izgrađene do 2030. godine.

"Potražnja za stambenim zgradama raste jače nego što se očekivalo, uglavnom zbog migracije", naveo je De Jonge u izveštaju.

"Istovremeno, otežani su finansijski uslovi za stambenu izgradnju, posebno kratkoročno. Ovo dodatno povećava hitnost da se udruže snage kako bi se nastavilo sa izgradnjom dovoljno odgovarajućih stanova", dodao je on.

Izvor: Mondo

U 2022. migracija u Holandiju je značajno porasla, uglavnom zbog rata Rusije u Ukrajini, što je rezultiralo povećanjem stanovništva za 227.000 te godine - u poređenju sa povećanjem od 115.000 u 2021. godini. 

Uprkos 90.000 dodatnih stambenih jedinica koje su izgrađene prošle godine - što je cilj za 2030. godinu - izgradnja novih stambenih jedinica će postati teža u narednim godinama jer su troškovi izgradnje i interesovanje porasli. Ekonomski institut za građevinarstvo (EIB) procenjuje da će stambena izgradnja pasti za 3,5% u 2023. i 5,5% u 2024. u odnosu na prethodnu godinu.

"Situacija ostaje neizvesna, ali u svakom slučaju očekuje se da će doći do naglog pada 2024. godine", rekao je De Jonge.

Da bi kratkoročno zaštitio stambenu izgradnju, De Jonge obećava da će uložiti najmanje 250 miliona evra u kratkoročne projekte stambene izgradnje, kao i 300 miliona evra u izgradnju tzv. smeštaja za ukrajinske izbeglice kao i druge tražioce azila.

De Jonge je takođe pozvao zajednice da pronađu alternativne lokacije za izgradnju i ubrzaju proces izgradnje stanova, koji trenutno u proseku traje do deset godina.

(EURACTIV.rs)