Ekonomija

ITALIJA IMA PROBLEM SA TESTENINOM: Cene skaču iz meseca u mesec, razmatra se "pasta štrajk"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Testenina je poskupela, i taj trend se nastavlja iz meseca u mesec zbog čega Italijani razmatraju "pasta štrajk" nalik onom iz 2007. godine.

Izvor: Mondo

Ministarstvo privrede Italije saopštilo je da je cena testenine u martu skočila za 17,5%, a u aprilu za 16,5% zbog čega se već održavaju krizni sastanci i najavljena je mogućnost štrajka.

Skok je dvostruk u odnosu na indeks potrošačkih cena, koje su porasle 8,1% u aprilu ove godine u odnosu na isti period 2022, a 8,7% u martu 2023. u odnosu na mart prošle godine.

Testenina je poskupela usled činjenice da proizvođači sada prodaju zalihe, koje su napravljene kada je cena sirovih materijala bila viša.

Cene testenine u restoranima porasle su za 6,1% u odnosu na prošlu godinu, saopštila je grupa za zaštitu prava potrošača Asutenti. Prema jednom istraživanju sprovedenom prošle godine, prosečan Italijan godišnje konzumira 23 kilograma paste.

Izvor: Mondo

"Proizvođači sada prodaju zalihe napravljene u trenutku kada je cena sirovih materijala bila niža. Pšenica i energija sada su skuplji", rekao je predsednik te grupe, Furio Truci.

U martu 2022, cena pšenice bila je na rekordnom nivou zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ali Truci navodi da su cene materijala opale, i da je poskupljenje omiljene hrane posledica drugih faktora.

"Visoke cene održavaju se da bi profit bio veći. Samo će značajan pad potražnje moći da obori cene", smatra ova grupa koja predlaže i "pasta štrajk" od 15 dana. Slično se dogodilo 2007. godine, kada su Italijani sproveli jednodnevni štrajk kupovine testenine jer je cena porasla za skoro 20 odsto.

"Cena pšenice opada od istorijskog maksimuma zbog ruske invazije, ali održava se još uvek na visokom nivou. Cena durum pšenice takođe opada, ali postoji mnogo faktora specifičnih za zemlju koji bi objasnili skok cena testenine u Italiji", rekla je Nandita Roj iz Svetske banke.

Krizni sastanak Ministarstva za ekonomski razvoj održan je pre nekoliko nedelja, i prisustvovali su mu proizvođači, predstavnici asocijacija potrošača i zvaničnici vlade. Zatraženo je ograničenje cene testenine ali taj predlog nije bio usvojen.

"Testenina koju danas vidite na policama proizvedena je pre više meseci, od pšenice kupljene mnogo ranije po povoljnoj ceni, uz troškove energije koju je izazvao rat u Ukrajini. Viši troškovi pakovanja i transporta takođe su podigli cene. Proizvodnja je sada skuplja u proseku 8,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je u skladu sa prosečnim indeksom inflacije za potrošačku robu. Troškovi jesu manji, ali se nisu vratili na prethodni nivo i još uvek su prilično visoki u odnosu na 2020. ili 2021. godinu", saopštila je asocijacija proizvođača hrane "Unione italijana fud".

(EURACTIV.rs)