Ekonomija

PRODUŽEN UGOVOR IZMEĐU UKRAJINE I RUSIJE: Žitarice će se izvoziti iz luka na Crnom moru

Autor Aleksandra Vrbica

„U turskim teritorijalnim vodama trenutno čeka skoro 70 plovila, od kojih je 90 odsto spremno da u svet isporuči proizvode naših farmera", rekao je Oleksandr Kubrakov, ukrajinski ministar za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture.

Izvor: EPA-EFE/STR

Postignut je dogovor o produženju sporazuma koji omogućava izvoz žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru, navode turski i ukrajinski zvaničnici.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će sporazum između Ukrajine i Rusije, u kojem su posredovali Turska i Ujedinjene nacije, biti produžen za dva meseca, a bilo je predviđeno da istekne ovog četvrtka. Ugovor je prvobitno potpisan prošle godine i od tada je produžen.

Oleksandr Kubrakov, ukrajinski ministar za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture, potvrdio je da je ugovor o žitaricama produžen do 18. jula u svojoj objavi na Fejsbuku.

Izvor: Darek Delmanowicz/PAP

„Svet će nastaviti da dobija ukrajinske proizvode zahvaljujući naporima naših partnera, Turske i UN", rekao je Kubrakov.

„Zahvalni smo našim partnerima na njihovom nepokolebljivom i fokusiranom stavu da sporazum treba da nastavi da funkcioniše i pod uslovima koje su potpisale sve strane", dodao je on.

Kubrakov je takođe tvrdio da Rusija ograničava isporuke žitarica.

„U turskim teritorijalnim vodama trenutno čeka skoro 70 plovila, od kojih je 90 odsto spremno da u svet isporuči proizvode naših farmera", rekao je on.

„Pozdravljamo nastavak inicijative, ali naglašavamo da ona mora da funkcioniše efikasno."

Izvor: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova takođe je potvrdila produženje, iako je dodala da „oscilacije u primeni sporazuma o žitu treba ispraviti što je pre moguće".

Ujedinjene nacije još nisu komentarisale produženje.

Dogovor sa globalnim uticajem

Nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija je blokirala izvoz žitarica iz ključnih ukrajinskih crnomorskih luka, uključujući Odesu, Černomorsk i Pivdenji, što je značilo da se milioni tona ukrajinskog žita ne izvoze u mnoge zemlje koje se oslanjaju na to.

Uticaj rata na globalna tržišta hrane bio je ogroman, pošto Ukrajina čini 10% svetskog tržišta pšenice, 15% tržišta kukuruza i 13% tržišta ječma.

U to vreme, Organizacija za hranu i poljoprivredu UN upozorila je da bi čak 47 miliona ljudi mogli ostati bez „pouzdanog pristupa dovoljnoj količini hrane" zbog rata, a zapadni zvaničnici su optužili Rusiju da na ovaj način koristi hranu kao oružje.

Dogovor postignut u julu 2022. godine stvorio je procedure za obezbeđivanje bezbednog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka i omogućio je njegov nastavak.

(EURACTIV.rs)