Ekonomija

VODAFON OTPUŠTA 11.000 RADNIKA: Izvršna direktorka otkriva nove prioritete ovog telekom operatera

Autor Aleksandra Vrbica

Pre dve decenije, Vodafon je bio najveća svetska mobilna telekom grupa, kupivši nemački Manesman 2000. godine u najvećem preuzimanju u istoriji, čija je vrednost bila više od 190 milijardi dolara.

Izvor: EPA/ANDY RAIN

Vodafon je u utorak saopštio da će otpustiti 11.000 radnika tokom tri godine, pošto je telekomunikaciona kompanija predstavila plan preokreta za oživljavanje bogatstva nakon godina lošeg rada.

Ukidanje radnih mesta bi uticalo na sedište kompanije u Velikoj Britaniji i poslove u drugim zemljama, dodaje Vodafon u saopštenju. Akcije su pale za više od 4% u Londonu.

„Naš učinak nije bio dovoljno dobar", rekla je izvršna direktorka Margerita Dela Vale. „Pojednostavićemo našu organizaciju, umanjujući složenost da bismo povratili konkurentnost."

Pre dve decenije, Vodafon je bio najveća svetska mobilna telekom grupa, kupivši nemački Manesman 2000. godine u najvećem preuzimanju u istoriji, u vrednosti višoj od 190 milijardi dolara.

Ali kompanija, koja posluje u 21 zemlji i ima partnerske ugovore sa lokalnim operaterima na još 46 lokacija, borila se da zadrži tržišni udeo.

Vodafon zapošljava 104.000 ljudi širom sveta, prema poslednjem godišnjem izveštaju. Osim u Ujedinjenom Kraljevstvu, glavni je provajder mobilnih usluga u Nemačkoj, Španiji, Italiji i delovima Afrike.

Dela Vale, koja je na tu ulogu imenovana pre tri nedelje nakon skoro 30 godina rada u kompaniji, rekla je da su njeni prioriteti „klijenti, jednostavnost i rast".

Evropske telekomunikacione kompanije su se posebno loše snašle u protekloj deceniji, donoseći niže prinose akcionarima nego u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se na portalu Mekinzi.

Izvor: EPA/ANDY RAIN

U okviru izazovnog sektora, performanse Vodafona u odnosu na kolege iz drugih kompanija su se „pogoršale tokom vremena", rekla je Dela Vale u video snimku objavljenom na sajtu kompanije.

„Naš učinak u odnosu na naše glavne konkurente na našim najvećim tržištima nije bio dovoljno dobar, a znamo da je to snažno povezano sa iskustvom naših kupaca koje nije dovoljno dobro", dodala je ona. Akcije Vodafona su pale za 28% tokom prošle godine.

Prema njihovom planu za preokret, Vodafon bi više ulagao u svoje korisničko iskustvo i usmeravao više resursa na Vodafon Biznis, opslužujući korporativne klijente, u čemu je primećen rast na skoro svim evropskim tržištima kompanije.

Strateški remont dolazi pošto su rezultati Vodafona pokazali da je godišnji prihod do marta porastao za samo 0,3% na 45,7 milijardi evra. Prilagođena zarada pala je na 14,7 milijardi evra, ispod smernica same kompanije, zbog visokih cena energije i slabih performansi u Nemačkoj, njenom najvećem tržištu.

Vodafon je saopštio da će generisati slobodan novčani tok od oko 3,3 milijarde evra za ovu finansijsku godinu, u poređenju sa 4,8 milijardi evra za godinu do kraja marta.

(EURACTIV.rs)