Ekonomija

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA RECESIJU U AMERICI: Inflacija dostigla 40-godišnji vrhunac, kriza tržišta, cene gasa rastu

Autor Aleksandra Vrbica

Već više od godinu dana izvršni direktori, ekonomisti i analitičari upozoravaju na skori ekonomski pad.

Izvor: EPA-EFE/Peter Foley

Ekonomski stručnjaci ponovo skreću pažnju na neminovne krize. Američka recesija dolazi, kažu, u drugoj polovini 2023. godine, za manje od tri nedelje.

Generalni direktor najveće banke Džej Pi Morgan, Džejmi Dajmon upozorio je u četvrtak na veliku ekonomsku opasnost koja vreba. S obzirom na rizike koji su pred nama, rekao je za Blumberg Njuz: „Obradovalo bi me da je u pitanju blaga recesija."

Milijarder i investitor Stenli Drukenmiler ove nedelje na Sohn Investment konferenciji upozorio je da je „prosto naivno ne biti otvoren prema nečemu zaista lošem što se događa".

Više od godinu dana izvršni direktori, ekonomisti i analitičari upozoravaju na skori ekonomski pad. U međuvremenu, sama ekonomija je ostala relativno otporna na sve to.

Prošle godine stvari nisu bile sjajne: inflacija je dostigla 40-godišnji vrhunac, cene gasa su porasle, raspoloženje potrošača je opalo, a tržišta su pala za 20%. Ipak, SAD su uspele da izbegnu recesiju.

„Ovo je potencijalna recesija koja se najviše predviđala, da pamtimo", rekao je predsednik Federalnih rezervi Ričmonda Tom Barkin još u januaru.

Zašto bi sada trebalo obratiti pažnju na upozorenja?

Dva su razloga, primetio je Pol Kristofer, direktor banke Vels Fargo: više kamatne stope i pooštravanje uslova za dobijanje kredita.

Federalne rezerve su podigle kamatne stope više i brže nego što su to činile decenijama unazad, a neki kažu da je tekuća bankarska kriza u SAD rani znak upozorenja o problemimu u sistemu.

Stručnjaci Federalnih rezervi su u martu predvideli da će „potencijalni ekonomski efekti nedavnih dešavanja u bankarskom sektoru" dovesti do „blage recesije koja počinje kasnije ove godine".

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Neuspesi banaka mogu otežati pozajmice, što može da kontroliše potrošnju i utiče na celu ekonomiju. Istraživanje Federalnih rezervi, objavljeno u ponedeljak, potvrdilo je da zajmodavci pooštravaju svoje uslove nakon kolapsa banaka - potražnja zajmova sada je blizu nivoa iz 2008. godine.

„Suština u vezi sa tržištima, s obzirom da je inflacija još uvek na 5%, znatno iznad granice inflacije od 2% Federalnih rezervi, i da Federalne rezerve neće sniziti stope u skorije vreme, je da će uslovi kreditiranja nastaviti da se zaoštravaju i, kao rezultat toga, recesija bi mogla da bude dublja ili duža nego što se trenutno očekuje", rekao je Torsten Slok, glavni ekonomista u Apolo Global Menadžmentu.

Šta sledi: Sjedinjene Američke Države se približavaju jednoj godini otkako je inflacija dostigla vrhunac od 9,1% u junu 2022. godine. Istorijski gledano, recesija se obično poklapa sa tim vrhuncem, rekao je Bari Gilbert, strateg za raspodelu sredstava za El Pi El Fajnenšl.

"Ako bi ekonomija ušla u recesiju u drugoj polovini godine, mogao bi da se pripiše kasniji ekonomski pad Federalnim rezervama koje su u početku bile iza krive u borbi protiv inflacije, zajedno sa monetarnom politikom koja je delovala sa svojim tipičnim zaostajanjem", rekao je Gilbert. On je dodao da je potražnja posle pandemije takođe doprinela ekonomskoj otpornosti.

Džejmi Dajmon je u četvrtak oštro kritikovao bivšeg predsednika Donalda Trampa, rekavši da predsednički kandidat za 2024. ne razume gornju granicu duga i šta ona podrazumeva. To je samo „još jedna stvar o kojoj on ne zna mnogo", rekao je Dajmon za televiziju Blumberg.

Tramp je u sredu rekao da bi neplaćanje bilo bolje, nego rezultat koji ne sprečava vladu da „troši novac kao pijani mornari".

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ekonomisti i lideri u Kongresu sa obe strane kažu da bi produženo neplaćanje obaveza naškodilo američkoj ekonomiji, izazivajući široko rasprostranjenu nezaposlenost, povećanje kamatnih stopa i izazivajući globalni pad.

Neplaćanje američkog duga bi bilo "potencijalno katastrofalno", rekao je Dajmon u četvrtak.

„Što mu se više približite, imaćete paniku. Tržišta će postati nestabilna, možda će berza pasti, tržišta će imati svoje probleme", rekao je on. "Ovo nije dobro."

Dajmon je takođe izrazio zabrinutost da bi kreditna sposobnost SAD mogla biti smanjena, kao što je bilo tokom krize limita duga 2011. godine.

Dajmon je rekao za Blumberg da se jednom nedeljno nalazi u takozvanoj "ratnoj sobi" kako bi pripremio Džej Pi Morgan Čejs, najveću banku u SAD, na mogućnost neizmirenja duga.

Kako se približava 1. juna - kada bi Američkom trezoru moglo ponestati gotovine i vanrednih mera koje trenutno koriste za plaćanje svih državnih obaveza - Dajmon je rekao da će češće sazivati svoju ratnu sobu. Do 21. maja očekuje da se sastaje svaki dan.

(EURACTIV.rs)