Ekonomija

ZAJEDNIČKA KOMISIJA ZA EKONOMSKU SARADNJU SRBIJE I MAĐARSKE: Značajno povećanje izvoza u 2022. godini

Autor Aleksandra Vrbica

"U 2022. godini sa ukupnom trgovinskom razmenom od 3,65 milijardi evra Mađarska je bila naš peti trgovinski partner, i ujedno naša četvrta izvozna destinacija", izjavio je ministar Momirović.

Izvor: MUST/Đ.K.

U Beogradu je u sredu, 10. maja održano 13. zasedanje zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, kojem su prisustvovali mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto i srpski ministar trgovine Tomislav Momirović.

"Izvoz u Mađarsku 2012. godine iznosio je 245 miliona evra, dok je u 2022. godini sa ukupnom trgovinskom razmenom od 3,65 milijardi evra Mađarska bila naš peti trgovinski partner, i ujedno naša četvrta izvozna destinacija", izjavio je ministar Momirović i dodao da je u 2022. godini došlo do značajnog povećanja izvoza Srbije u Mađarsku u iznosu od 1,5 milijardi evra.

Ministar Momirović je istakao da su sastanci i u funkciji pripreme za predstojeću zajedničku sednicu dve vlade i saveta strateškog partnerstva koji će se održati u junu, što će biti još jedna prilika da se ojača saradnja u svim oblastima koja su od obostranog interesa.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je da je važno da i dalje ostanemo privrženi dobrosusedskoj saradnji sa najbližima.

„Važno je da imamo saradnju koja je stabilna, a saradnja između Srbije i Mađarske je uvek bila zasnovana na međusobnoj podršci. Tražimo uvek načine kako da pomognemo jedni drugima kako bi i jedna i druga strana imale koristi od te saradnje", rekao je ministar Sijarto.

(EURACTIV.rs)