Ekonomija

INVESTITORI TUŽE ŠVAJCARSKU ZBOG KOLAPSA JEDNE OD NAJVEĆIH BANAKA: Obezvređeno 17 milijardi dolara u obveznicama

Autor Aleksandra Vrbica

U martu su švajcarske vlasti primorale banku Credit Suisse da se spoji sa većim konkurentom UBS zbog straha da bi mogla propasti.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Azijski investitori pridružili su se međunarodnim tužbama koje se podnose protiv švajcarske vlade zbog njenog upravljanja preuzimanjem problematične banke Kredi Suis.

U martu su švajcarske vlasti primorale Kredi Suis da se spoji sa većim konkurentom UBS zbog straha da bi mogla propasti.

Taj potez je učinio bezvrednim obveznice u vrednosti od 17 milijardi dolara, koje su tu držali investitori.

Jedan vlasnik obveznica u Singapuru koji je anonimno razgovarao za BBC već nekoliko godina je klijent Kredi Suisa, a u januaru je kupio obveznice u vrednosti od oko 500.000 dolara uprkos tome što je banku pogodio niz skandala i problema sa poštovanjem propisa u poslednjih nekoliko godina.

„Kad god sam razgovarao sa njima, banka me je stalno uveravala da je ovo samo privremeno odstupanje, pa sam odlučio da to uradim. Nije mi se činilo da se kockam."

Kompanije prodaju obveznice investitorima kako bi prikupile sredstva koja su im potrebna, vraćajući novac tokom vremena uz premiju.

Vrste obveznica koje je kupio od Kredi Suisa poznate su kao AT1 obveznice, ili kontingentne konvertibilne obveznice. Obično donose visoke prihode investitorima, ali se smatraju među najrizičnijim obveznicama koje banke izdaju.

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Investitori znaju da se u teškim okolnostima ova vrsta duga može svesti na nulu, što se upravo dogodilo kada je UBS-u rečeno da preuzme Kredi Suis.

Švajcarski finansijski regulator Finma nije direktno komentarisao tužbu, ali je u martu rekao da su ispunjeni "ugovorni uslovi" za otpis. Obveznice AT1, rekli su, mogu biti izbrisane u vanrednoj podršci likvidnosti koju je švajcarska vlada odobrila Kredi Suisu 19. marta.

Ipak, desetine pojedinačnih vlasnika obveznica u Singapuru pridružile su se, kako se veruje, hiljadama oštećenih manjih investitora širom sveta, koje osporavaju švajcarske vlasti na sudu. Advokati kažu da su zatrpani istragama.

Glavna pritužba vlasnika obveznica je način na koji je spajanje sprovedeno.

Suštinsko za njihovo potraživanje je kome je dat prioritet kada je banka propala. Uslovi obveznica pokazuju da bi, ako je moguće, prvo trebalo da budu obeštećeni vlasnici obveznica, a zatim akcionari.

Ali u praksi, akcionarima je bilo dozvoljeno da zamene svoje akcije Kredi Suis za akcije UBS-a, iako po znatno smanjenoj vrednosti.

To u stvari znači da su oni koji su kupili akcije dobili nešto, a oni koji su kupili obveznice nisu dobili ništa.

Pravna firma koja zastupa vlasnike obveznica nazvala je odluku švajcarskog regulatora „nezakonitom radnjom" koja je imala „razorne posledice na hiljade malih investitora širom sveta".

„Jednostavno rečeno, vlasnici obveznica su u potpunosti lišeni vrednosti svojih obveznica nizom neregularnih administrativnih akata", rekao je Epaminontas Trijantafilu iz advokatske firme Kvin Emanuel.

Drugi vlasnik obveznica iz Azije rekao je da su on i njegova supruga izgubili životnu ušteđevinu tom odlukom, a trebalo je da se penzionišu ove godine.

"Ne možemo da spavamo zbog ovoga. To je trebalo da bude solidna investicija, ali sada mislim da je reputacija Švajcarske i švajcarskih banaka zauvek opala", rekao je on: „Ko će više verovati Švajcarskoj?

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

"Ovo je pouzdano"

Investitori su takođe nezadovoljni uveravanjima koja su dobili od Kredi Suis, uprkos činjenici da je banka prolazila kroz ogromne teškoće.

Vinit Čandra, još jedan vlasnik obveznica u Singapuru, kaže da je banka podstakla kupovinu obveznica još 14. marta - dan pre nego što su saudijski investitori rekli da neće više pružati finansijsku pomoć Kredi Suisu i da je banka pretrpela pad akcija od 25%.

„Poznajem ljude, sofisticirane investitore, koji su otišli i kupili obveznice", rekao je on: „Govorili su mi da je ovo pouzdano".

„Kredi Suis su bili vrlo jasni. Rekli su da su mere koje bi švajcarske vlasti morale da aktiviraju kako bi otpisale obveznice bile veoma daleko."

Kredi Suis kaže da ne komentariše tužbe.

Pravni stručnjaci privatno su izrazili sumnju da će investitori biti uspešni. Ali s obzirom na to da švajcarski zakon dozvoljava samo ograničeni period u kome se potraživanja mogu podneti, vlasnici obveznica kažu da je to sada ili nikada.

(EURACTIV.rs)