Ekonomija

SLOVENIJA TEK SAD DOBIJA SREDSTVA OD EU ZA OPORAVAK: Opozicija kritikuje vladu zbog kašnjenja

Autor Milena Antonijević

Slovenija dobila prva sredstva od EU fonda za oporavak i razvoj u iznosu od 50 miliona evra. Zbog višemesečnih kašnjenja slovenačka vlada dobila je oštre kritike.

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Finansiranje je trebalo da prođe prošle jeseni a Evropska komisija potvrdila je transfer nakon što je Slovenija ispunila potrebne uslove. Oni obuhvataju reforme koje promovišu digitalnu transformaciju, poboljšanje poslovnog okruženja i sistem revizije i kontrole.

„Druge prekretnice tiču se ulaganja u procesore male snage i poluprovodničke čipove, kao i u evropsku zajedničku infrastrukturu podataka i usluge“, saopštila je Komisija.

Slovenija očekuje 1,5 milijardi evra bespovratnih sredstava i do 3,2 milijarde evra kredita. Skoro dve godine nakon što je potvrđen njen Nacionalni plan oporavka i otpornosti, od 281 milion evra, u septembru su primili 231 milion evra u okviru predfinansiranja.

Bilo je više kašnjenja jer je nova vlada krenula u ažuriranje nacionalnog plana nakon što je postalo jasno da će zemlja imati pravo na manje grantova zbog većeg rasta BDP-a od očekivanog.

Delimično, ažuriranje je potrebno zbog uključivanja napora da se smanji energetska zavisnost bloka od Rusije i zbog novih kalkulacija podobnosti zasnovanih na rastu BDP-a koji je veći od očekivanog u 2020. i 2021. godini.

Vlada takođe tvrdi da je prethodna desničarska vlada stavila previše malih projekata u nacionalni plan, među kojima je najpoznatija raspodela sredstava za mere zaštite od poplava, dodeljenih opštinama u kojima postoji mali rizik od poplava.

Sada u opoziciji, stranke bivše vlade kažu da sadašnja ne čini dovoljno da spreči gubitak vrednih sredstava.

„Vlada se ne bavi ovim pitanjem sa dovoljnim stepenom pažnje i odgovornosti, a na probleme reaguje presporo“, kaže demokratska opozicija.

(EURACTIV.rs)