Društvo

ŠTA SE MENJA U OSNOVNIM ŠKOLAMA U SRBIJI? U toku je javna rasprava o izmenama dva zakona u obrazovnom sistemu

Autor Milena Antonijević

Do 27.aprila traje javna rasprava o izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Nakon toga , izmene će ući u skupštinsku proceduru.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Izmene je definisala Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u obrazovnim ustanovama, kako bi se bolje zaštitili učenici, ali i nastavnici u školama.

Sa ciljem borbe protiv nasilja, u školama je predviđeno angažovanje više pedagoga i psihologa, kao i povećanje iznosa naknada za razredne starešine sa četiri na sedam odsto. Kako bi se to sprovelo u delu, neophodno je izmeniti Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova, kao i Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

Radna grupa je formirana nakon dešavanja u Tehničkoj školi u Trsteniku, kada su učenici izmakli stolicu profesorki engleskog jezika, snimali je kako pada na pod i sve to delili na društvenim mrežama.

Rupe u zakonu dozvoljavale su učenicima da izbegnu kaznu tako što se ispišu iz škole, ukoliko se protiv njih pokrene vaspitno-disciplinski postupak, i prebace u drugu. To je iskoristio i jedan od trojice đaka u Trsteniku. Ovim izmenama predviđeno je da učenik ne može da se ispiše iz škole dok traje vaspitno-disciplinski postupak.

"Ukoliko u toku trajanja vaspitno-disciplinskog postupka učenik srednje škole, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik podnese zahtev da se učenik ispiše iz škole, škola će doneti rešenje kojim se izdavanje ispisnice odlaže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka. Prilikom prevođenja, odnosno upisivanja učenika u drugu školu u toku školske godine, podaci o izrečenim vaspitnim i vaspitno-disciplinskim merama moraju biti uneti u odgovarajući deo obrasca prevodnice, odnosno ispisnice", stoji u predlogu izmena ZOSOV-a.

Osim toga, predviđene su i veće novčane kazne za roditelje učenika.

"Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik za povredu obaveze iz člana 84. ovog zakona. Novčanom kaznom od 40.000 do 100.000 dinara kazniće se roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta ili učenika koji učini povredu zabrane iz čl. 111. i 112. ovog zakona", stoji u predlogu. Do sada je najniža novčana kazna za roditelje bila 5.000 dinara, odnosno 30.000 dinara.

U predlogu izmena Zakona o osnovnom obrazovanju predviđeno je brojčano ocenjivanje vladanja od 5. razreda osnovne škole i da ta ocena ulazi u prosek. Do sada je do petog razreda ocena bila opisna.

Iako se govorilo i o zabrani upotrebe mobilnih telefona na časovima, odlučeno je da se ovo pitanje ostavi školama, koje će ga urediti svojim aktima. Neke škole su već uvele zabranu upotrebe telefona na časovima.

Inače, članom 83, Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja, jedna je od težih povreda obaveze učenika.

(EURACTIV.rs)