Društvo

KAKO DANAS IZGLEDA KATEDRALA NOTR DAM: Objavljene fotografije renoviranja, biće završeno 2024. godine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Katedrala Notr Dam u Parizu biće renovirana po planu do 2024, pogledajte kako izgledaju radovi u veličanstvenom zdanju oštećenom u požaru 2019. godine.

Izvor: EPA-EFE/Sarah Mayssonnier

Kada se u aprilu 2019. godine zapalila katedrala Notr Dam u Parizu, mnogi su sa velikom rezervom dočekali obećanja vlasti da će u roku od pet godina ovo veličanstveno zdanje biti u potpunosti renovirano. Ipak, renoviranje katedrale Notr Dam ide po planu i trenutno deluje da će obećanje da će se do 2024. obnova završiti biti ispunjeno. Na četvrtu godišnjicu stravičnog požara, čiji je vrhunac bilo urušavanje glavnog tornja koje je bez daha pratio čitav svet, fotografije obnove pružaju dozu optimizma.

Požar u katedrali Notr Dam izbio je oko sedam časova uveče, 15. aprila 2019. godine. Trajao je 15 sati i izgoreli su krov i kula na krovu, dok su unutrašnjost katedrale, zidovi i prozori ozbiljno oštećeni. Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je zemlji, i čitavom svetu, da će Notr Dam ponovo zablistati starim sjajem i pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava. Za manje od 48 sati, najavljeno je 900 miliona evra doniranih sredstava za obnovu. Među donatorima su bile uticajne i bogate porodice, kao i korporacije.

Pogledajte kako je izgledao požar. 

Požar u katedrali Notr Dam
Izvor: YouTube/CBS Mornings

"Pred celim svetom smo se obavezali da ćemo našu katedralu završiti za pet godina. Naša reputacija je u pitanju, i uložićemo svo znanje, umeće i napore da ostvarimo taj cilj", rekao je Žan-Luj Žoržlen, penzionisani vojni general koji upravlja rekonstrukcijom katedrale.

Izvan Pariza pažljivo je konstruisan novi toranj visok 66 metara, napravljen od drveta hrasta. Njegova baza ovih dana je prebačena u Pariz i podignuta na krov katedrale. Proces merenja i konstrukcije morao je da bude u milimetar usklađen sa dimenzijama srednjovekovnih zidara koji su podigli prvi krov pre 900 godina.

Izvor: EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT

"U narednim mesecima, Parižani će videti kako se toranj uzdiže. Najpre će biti prekriven i okružen skelama, ali očekujemo da ćemo ga otkriti krajem godine. Tada će Pariz znati da mu se katedrala vraća", rekao je general Žoržlen.

Vatrogasci su 2019. imali težak zadatak, jer nisu mogli da gase požar iz vazduha. Vreo kamen bi mogao da popuca usled naglog hlađenja, a umetnički izrađeno obojeno staklo takođe nije smelo da bude polivano vodom da ne bi popucalo. Na sreću, staklo koje krasi katedralu nije ozbiljnije oštećeno.

Srednjovekovni prozori ukrašeni ružama ostavljeni su na mestu, ali je veći deo stakla odnet na profesionalno čišćenje.

Izvor: EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT

"Na staklu se nalaze naslage stare skoro 200 godina. Govorimo o masnoćama iz daha miliona vernika, čađi miliona sveća i flekama od kondenzacije. Sve to ostavlja trag", objasnila je Flavi Vensan-Peti iz staklorezačke radnje u Troju.

Cilj tima koji je zadužen za renoviranje katedrale Notr Dam je da ona bude ponovo otvorena za prvu misu u decembru 2024. godine.

Pogledajte fotografije obnove katedrale Notr Dam.

(EURACTIV.rs)