Društvo

NAJVIŠE SMRTI MIGRANATA NA SREDOZEMNOM MORU OD 2017: Jezivi podaci UN za prva tri meseca 2023.

Prva tri meseca 2023. godine bila su najsmrtonosnija od 2017. za migrante koji su pokušali da pređu Sredozemno more, prema podacima koje je u sredu (12. aprila) objavila Međunarodna organizacija za migracije.

Izvor: FRANCESCO RUTA/ANSA

Projekat nestalih migranata Agencije UN za migracije dokumentovao je 441 smrt migranata u Sredozemlju između januara i marta.

U međuvremenu, Evropska agencija za kontrolu granica i obalsku stražu (Frontex), prijavila je 54.000 neregularnih prelazaka u prvom kvartalu, što je za petinu više u odnosu na 2022. Dvadeset osam hiljada ljudi stiglo je u EU iz centralnog Sredozemlja, što je tri puta više u odnosu na prošlu godinu.

„Centralno-mediteranska ruta čini više od polovine svih neregularnih graničnih prelaza u EU", dodao je Frontex.

Ranije ove nedelje, vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni objavila je vanredno stanje zbog povećanja broja migranata koji kontinuirano pristižu mediteranskim rutama. Taj potez će omogućiti Italiji da brže vrati migrante, što je korak koji je ohrabrila Evropska komisija poslednjih nedelja.

Prošlog meseca, komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson pozvala je zemlje širom EU da povećaju deportaciju neuspešnih tražilaca azila i da obostrano priznaju sporazume o povratku migranata u svom poslednjem koraku za poboljšanje kontrole granica EU.

Ilva Johanson, komesarka EU za unutrašnje poslove
Izvor: FRANCISCO SECO / POOL/AP POOL

Uzajamno priznavanje sporazuma o povratku migranata širom EU učinilo bi „mnogo lakšim pojednostavljenje povratka", rekla je komesarka Johanson.

Humanitarna kriza koja traje u centralnom Sredozemlju je nepodnošljiva", rekao je generalni direktor IOM-a Antonio Vitorino. „Sa više od 20.000 smrtnih slučajeva zabeleženih na ovoj ruti od 2014. godine, bojim se da su ti smrtni slučajevi normalizovani. Države moraju da reaguju. Kašnjenja državnih spasilačkih službi koštaju ljudske živote", dodao je on.

Međutim, bilo je niza nedavnih izveštaja o kašnjenjima operacija spasavanja koje sprovode zemlje u odnosu na spasilačke službe nevladinih organizacija u Sredozemnom moru, što je dovelo do potonuća nekoliko čamaca sa desetinama migranata.

Operacije spasavanja koje sprovode zemlje u odnosu na spasilačke službe nevladinih organizacija u Sredozemnom moru dovelo je do potonuća nekoliko čamaca sa desetinama migranata.
Izvor: FRANCESCO RUTA/ANSA

Očekuje se da će zakonodavci EU u narednim nedeljama otvoriti međuinstitucionalne pregovore u vezi sa predloženim Paktom o migracijama i azilu. Lideri su sebi postavili cilj za evropske izbore sledeće godine da finaliziraju reformu pravnog režima EU o imigraciji i azilu.

Ministri unutrašnjih poslova EU saglasili su se da finaliziraju sopstveni pregovarački mandat o većini tačaka na svom sledećem sastanku, dok se takođe očekuje da će Evropski parlament u narednim nedeljama usaglasiti svoj stav o većini tih tema, otvarajući put pregovorima između institucija EU pre leta.

(EURACTIV.rs)