Društvo

NOVA ZABRANA ZA TIKTOK: Nije poželjan ni na službenim uređajima londonske uprave

Autor Milena Antonijević

Gradska uprava Londona pridružila se sve većem popisu institucija koje zabranjuju popularnu kinesku video aplikaciju TikTok, nakon što je britanska vlada zabranila ministrima da je instaliraju na službene telefone.

Izvor: EPA-EFE/Bo Amstrup

Gradske vlasti Londona objasnile su da je zabrana uvedena jer smatraju da je informacijska sigurnost "vrlo ozbiljna,".

Britanska vlada već je zabranila korišćenje kineske aplikacije TikTok na svim službenim uređajima pre nekoliko nedelja. Oba doma britanskog parlamenta takođe su zabranili TikTok zbog sigurnosnih razloga.

Tela EU već zabranila TikTok

Nedavno su i Evropska komisija i Evropski parlament tražili od osoblja da izbrišu TikTok sa svih službenih i privatnih uređaja koji koriste službeni softver. O tome se govori i u nizu članica EU poput Češke, Danske i Slovačke.

Škotska vlada takođe je zabranila aplikaciju na službenim telefonima, navodeći "zabrinutost zbog potencijalnog rizika od praćenja i narušavanja privatnosti putem određenih aplikacija za društvene mreže."

Bolja zaštita evropskih korisničkih podataka

U odgovoru na londonsku zabranu, iz TikToka su rekli da su "spremni na sastanak s gradonačelnikom kako bi se razjasnila zabrinutost, koju treba ocenjivati na temelju činjenica".

"Počeli smo s uvođenjem sveobuhvatnog plana za bolju zaštitu evropskih korisničkih podataka, što znači i da se podaci britanskih korisnika čuvaju u evropskim centrima podataka, kao i strože kontrole pristupa, uključujući i nezavisan nadzor našeg sistema."

(EURACTIV.rs)