Društvo

AUTOBUSI U DELU NEMAČKE OD NOĆAS NE VOZE: Počeo štrajk upozorenja zbog loših uslova zaposlenih, poslodavci okreću glave

Prema saopštenju sindikata Verdi, štrajk je pogodio velike delove pokrajine Rajna-Palatinat, uključujući međugradski, prigradski i školski prevoz u pogođenim regionima i zajednicama.

Izvor: Printscreen/Youtube/Walking Tours Plus

U Rajni-Palatinat na jugozapadu Nemačke, u noći između utorka i srede počela je obustava rada privatnog autobuskog prevoznika i očekuje se da će trajati do kraja smene. Štrajk su započeli kao vid upozorenja sindikata Verdi, čiji je sekretar, Marko Baršnajder, rekao da će "gotovo svi polasci biti otkazani", prenosi Tagešau.

Prema saopštenju sindikata, štrajk je pogodio velike delove pokrajine Rajna-Palatinat, uključujući međugradski, prigradski i školski prevoz u pogođenim regionima i zajednicama.

Povod za akciju širom zemlje je kolektivni pregovarački spor između sindikata i udruženja poslodavaca (VAV). Verdi traži novčanu naknadu za zaposlene u administraciji, radionicama i vozačkom osoblju u vidu jednokratne isplate od 3.000 evra i mesečnog povećanja zarade od 500 evra. Udruženja poslodavaca do sada su odbijala ove zahteve.

Zaposleni u privatnoj autobuskoj industriji su već 15., 18. i 19. januara i 1. i 2. februara obustavili rad i izazvali kolaps u celoj državi. Najmanje tri četvrtine vozača autobusa glasa za osnivanje takozvanog sindikata prinudnog štrajka.

Poslodavci do sada nisu bili spremni da svojim kolegama u administraciji, radionicama, a posebno vozačkom kadru, ponude nadoknadu u vidu odgovarajućeg povećanja plata i jednokratne isplate, navodi Verdi.

"Dok su zaposleni u opštinama i državi bili u prilici da sebi obezbede tako realnu nadoknadu kroz kolektivni ugovor, VAV i vlasti očigledno žele da puste zaposlene u ovoj oblasti da gladuju do smrti", rekao je sindikalni pregovarač Marko Baršnajder.

(J.N./EURACTIV.rs)