Društvo

ŠTRAJK U PARIZU, ZATVOREN SIMBOL FRANCUSKE PRESTONICE: Osoblje Ajfelovog tornja nezadovoljno finansijskim upravljanjem

Ajfelova kula, jedna od najposećenijih turističkih lokacija na svetu, zatvorena je u ponedeljak pošto je osoblje stupilo u štrajk u znak protesta protiv načina na koji se finansijski upravlja pariskim spomenikom.

Izvor: YouTube/NBC News/Screenshot

Štrajk radnika Ajfelovog tornja u francsukoj prestonici, u Parizu, izazvao je veliko razočarenje okupljenih posetioca koji su stajali ispred ogromnog ekrana koji je najavljivao štrajk.

"Zaista je šteta, jer dolazimo samo na tri dana i nećemo moći da produžimo", rekao je Nelson Navaro iz Norfolka u Engleskoj.

"Razočaravajuće je... Plan je bio da dođemo veoma rano da bismo dobili kartu što ranije. Međutim, to je bilo iznenađenje za nas, štrajk je tu, tako da ne možemo da idemo u posetu”, rekao je drugi posetilac.

Sindikati tvrde da gradska skupština Pariza, koja poseduje 99 odsto kompanije koja nadgleda toranj, Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), potcenjuje troškove održavanja i popravke spomenika planirane uoči Olimpijade, dok prenaduvavaju procenu budućeg broja posetilaca.

To bi zauzvrat moglo dovesti do slabih radova na održavanju i dovesti posetioce u opasnost, kažu oni.

Ovo je drugi put ove godine da osoblje štrajkuje iz istog razloga. Prvi štrajk zaposleni su organizovali na 100 godišnjicu smrti idejnog tvorca tornja Gustava Ajfela.

U zajedničkoj izjavi sindikati CGT i FO pozvali su grad Pariz da "bude razuman u svojim finansijskim zahtevima kako bi osigurao opstanak spomenika i firme koja njime upravlja".

Kulu od kovanog gvožđa visoka 324 metra, koju je sagradio Gistav Ajfel krajem 19. veka, svake godine poseti oko šest miliona posetilaca.

(JA/EURACTIV.rs)