Društvo

HRVATSKI SUDOVI PREPLAVLJENI PREDMETIMA TRGOVINE LJUDIMA: Zarada za prokrijumčarenu osobu oko 2.000 evra

Autor Milena Antonijević

Hrvatski sistem krivičnog pravosuđa prepun je slučajeva trgovine ljudima, što predstavlja skoro 15 odsto slučajeva koji su prošli kroz ceo zatvorski sistem u zemlji 2022. godine, pokazuju podaci ministarstva pravde

Izvor: Mondo

Prema pisanju Večernjeg lista, od 12.000 osoba koje su prošle kroz ceo zatvorski sistem u Hrvatskoj 2022. godine, skoro 15% su bile osobe povezane sa slučajevima trgovine ljudima, a istraga lokalnih medija navodi da za svaku prokrijumčarenu osobu mogu zaraditi oko 2.000 evra, prenosi Euractiv.

Hrvatska se nalazi na popularnoj zapadnobalkanskoj ruti, koja vodi od Grčke i Albanije preko Bosne i Hercegovine do Hrvatske, prve zemlje Šengenskog prostora na toj ruti. Većina migranata prelazi istočnu granicu sa Bosnom peške, nadajući se da će stići do bogatijih zemalja zapadne Evrope.

Više od 650 osoba osumnjičenih ili osuđenih za trgovinu ljudima iz više od 50 zemalja trenutno se nalazi u pritvoru.

Dok neregularni migranti koji pokušavaju da pređu granicu koje uhvati granična policija obično traže azil, što im daje rok od sedam dana da napuste zemlju, trgovci ljudima ostaju u pravosudnom sistemu godinama, često dobijajući dugu zatvorsku kaznu i novčanu kaznu.

Prema policijskim podacima, preko 60.000 migranata zatražilo je azil u prvih deset meseci 2023. godine, što je skoro pet puta više nego 2022.

Međutim, smatra se da je velika većina podnosilaca zahteva jednostavno nastavila put nakon podnošenja zahteva ne čekajući da zahtev preispitaju hrvatske vlasti.

U tom periodu najveća pojedinačna grupa po zemlji porekla bili su Avganistanci (21.195), zatim Turci (10.512), Marokanci (5.910) i Pakistanci (5.100).

Čini se da vlasti u centralnom hrvatskom Karlovcu snose najveći teret, jer popularne rute trgovine ljudima prolaze kroz to područje.

Zbog povećanog broja dolazaka, susedna Slovenija je u oktobru prošle godine uvela policijske kontrole u ​​oblastima koje se graniče sa Hrvatskom, a te kontrole su i dalje na snazi.

Ministri unutrašnjih poslova obe zemlje, zajedno sa italijanskim, sastali su se ranije ovog meseca kako bi koordinirali napore u borbi protiv trgovine ljudima i neregularnih migracija u regionu.

(M.A./EURACTIV.rs)