Društvo

GRČKA NAJAVILA ZAKON O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA I USVAJANJU DECE: Dok je crkva protiv, mediji spekulišu o vremenskom okviru

Grčka će legalizovati istopolne brakove i usvajanje dece od strane istopolnih parova, rekao je premijer u sredu (10. januara), ali nije naveo vremenski okvir po tom osetljivom pitanju u čvrstoj pravoslavnoj državi.

Izvor: YouTube/World Economic Forum/Screenshot

Grčka planira da legalizuje istopolne brakove i usvajanje dece u ovakvim zajednicama, što je potvrdio i sam premijer Kirijakos Micotakis.

"Mi ćemo zakonski propisati jednakost u braku", rekao je Kirijakos Micotakis za državnu TV ERT.

Ali dodao je: "Želim da diskusija sazri u društvu pre nego što podnesem predlog kabinetu". Taj rok "neće biti dug", dodao je on.

Grčki mediji spekulišu da će zakon biti predstavljen pre izbora za Evropski parlament u junu.

Premijer je rekao da bi taj potez koristio "nekolicini dece i parova" bez ugrožavanja prava drugih Grka.

"Istopolni parovi imaju decu i ta deca neće nestati. Ali ova deca nemaju jednaka prava", rekao je on.

On je takođe naglasio da zakon neće modifikovati postojeća grčka pravila o potpomognutoj reprodukciji, koja ograničavaju roditeljstvo kroz surogat majčinstvo samo na neudate žene i strejt parove.

"Žene koje se po narudžbi pretvaraju u motore za proizvodnju dece… to se neće dogoditi", rekao je on i dodao da iako će deca koja su već rođena surogat majčinstvom, a koju su odgajali muškarci, imati puna prava.

Predlog zakona koji će podeliti Micotakisovu stranku

Očekuje se da će predlog zakona podeliti Micotakisovu konzervativnu stranku Nova demokratija, sa manje od 100 od ukupnih 158 poslanika te stranke koja će ga verovatno podržati, navodi se u izveštajima.

Micotakis je u sredu rekao da neće nametati partijsku disciplinu svojim poslanicima i napomenuo da bi oni mogli da se uzdrže od glasanja u parlamentu.

Ovo pitanje je prioritet za glavnu opozicionu levičarsku stranku Siriza, čiji je lider Stefanos Kaselakis gej.

Prvi izabrani zvaničnik u Grčkoj koji je proglasio da je gej, Kaselakis je rekao da on i njegov suprug iz Amerike žele da postanu roditelji surogat majčinstvom.

Ključna prepreka po pitanju istopolnih brakova u Grčkoj bilo je dugogodišnje protivljenje Grčke pravoslavne crkve, koja ima značajan uticaj u društvu i politici.

Micotakis je u sredu rekao da će istopolna venčanja biti građanska zajednica i da se neće održavati u crkvama.

"Ne tražim od Crkve stvari za koje znam da ona ne može da uradi", rekao je on.

"Deca nisu kućni ljubimci"

U decembru je rukovodeće telo Crkve izdalo cirkular eparhijama u kojem je oštro osudio istopolne brakove i usvojenje.

"Deca nisu kućni ljubimci ili pribor", navode.

"Nikakva društvena modernizacija i nikakva politička korektnost ne mogu prevariti prirodnu potrebu dece za ocem i majkom", dodaje se.

Prema grčkom ustavu, samohranim roditeljima bez obzira na pol bilo je dozvoljeno da usvajaju od 1946. godine — ali je do sada drugi partner u istopolnoj zajednici bio izostavljen.

Pod prethodnom vladom Sirize, Grčka je 2015. legalizovala građanske zajednice za istopolne parove, postavši jedna od poslednjih zemalja u Evropskoj uniji koja je dala odobrenje.

Taj zakon je rešio imovinska i nasledna pitanja, ali nije predvideo usvajanje dece.

Evropski sud za ljudska prava je 2013. godine osudio Grčku zbog anti-gej diskriminacije, nakon što su gej parovi isključeni iz prethodnog zakona o građanskim sindikatima 2008. godine.

Istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli grčki anketari Alco za privatnu TV Alfa ove nedelje pokazalo je da se 49 odsto Grka protivi legalizaciji istopolnih brakova, a 35 odsto je za.

Među glasačima Nove demokratije, onih koji se protive toj meri je skoro 60 odsto.

U novembru, istraživanje Pev Research-a pokazalo je da se 49 odsto Grka protivi toj meri, a 48 odsto je za.

Skoro 40 zemalja od 193 države članice Ujedinjenih nacija dozvoljavaju udomljavanje istopolnim parovima, prema Međunarodnom udruženju lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, trans i interseksualaca (ILGA).

U 27-članoj Evropskoj uniji, 15 država je legalizovalo istopolne brakove, a 16 dozvoljava usvajanje.

(JA/EURACTIV.rs)